Zware zondag voor Fieten Olie Racing GP in Misano: Pasini en Baltus scoren punten, Van den Goorbergh niet aan de finish

Voor Fieten Olie Racing GP was het een moeizame racedag van de Grand Prix van San Marino. Wildcard Mattia Pasini eindigde als tiende in zijn thuisrace op het Misano World Circuit Marco Simoncelli terwijl Barry Baltus één WK punt scoorde op de vijftiende plaats. Zonta van den Goorbergh kwam niet aan de finish vanwege een vroege valpartij.

Na een indrukwekkende zaterdag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli ging Fieten Olie Racing GP met vertrouwen de racedag in. Vanaf de vijfde startplaats kende wildcard Mattia Pasini een moeizame openingsronde en viel hij terug naar de negende plaats. In de ronden daarna verloor de Italiaan meer posities maar halverwege de race maakte hij weer stappen voorwaarts. Uiteindelijk kwam de 38-jarige Pasini als tiende over de finish waarmee hij een indrukwekkend weekend met een solide finish afsloot.

Ook Barry Baltus kende een moeizaam begin van zijn race doordat hij terugviel naar de 21e positie. De Belgische coureur boekte in de daaropvolgende ronden wel weer progressie en naarmate de race vorderde wist hij posities goed te maken. Uiteindelijk scoorde de negentienjarige Baltus één WK punt door als vijftiende over de finish te komen.

Net als zijn twee teamgenoten verloor Zonta van den Goorbergh ook een aantal plaatsen in de openingsfase. Vervolgens werd hij in de derde ronde aangereden door een andere rijder waardoor er veel tijd verloren ging. De zeventienjarige Nederlander viel terug naar de voorlaatste plaats waarna hij een ronde later zelf een foutje maakte en onderuit schoof. Het was een teleurstellend einde van een indrukwekkend voor Van den Goorbergh.

Mattia Pasini – P10: “De race was iets lastiger dan we hadden verwacht. Het eerste deel van de race was erg snel en ik was niet in staat om aan te vallen waardoor ik een paar posities verloor. Ik probeerde de situatie te beheersen en het best mogelijke resultaat te behalen. Uiteindelijk eindigden we in de top tien en dat is een goed resultaat als wildcard. Laten we kijken of dit de laatste was of niet, dat weet ik nog niet.”

Barry Baltus – P15: “Het was een erg moeilijke race en een teleurstellend einde van het weekend. We begonnen goed met een goed gevoel maar uiteindelijk was het erg slecht, we zullen moeten uitzoeken wat er precies gebeurd is. Uiteindelijk hebben we één punt gescoord en dat is beter dan niets, maar natuurlijk niet wat we wilden. Ik wil het team bedanken voor het geweldige werk dat ze dit weekend hebben geleverd en nu richten we ons op de volgende race in India.”

Zonta van den Goorbergh – DNF: “Het is heel jammer om het weekend op deze manier te eindigen. Ik voelde me heel sterk aan het begin van de race maar in de derde ronde werd ik behoorlijk aan de kant gedrukt door een andere rijder, ik had geluk dat ik nog kon blijven zitten. In de ronde daarna begon ik weer aan te vallen omdat ik zo ongeveer was teruggevallen naar de laatste plaats. Ik maakte eerst een inhaalactie in bocht 8 en vervolgens nog eentje in bocht 14 waarna het misging in de laatste bocht voor start / finish, ik denk dat ik net iets teveel vroeg van de voorkant. Het is ontzettend zonde om het weekend zo af te sluiten want het was duidelijk wat er mogelijk was gezien mijn rondetijden. Het is belangrijk om een keer een fatsoenlijk resultaat te behalen dus ik wil mijn excuses aanbieden aan het team. We weten dat we in de afgelopen raceweekenden sterk zijn geweest dus in India gaan we er weer voor.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het moge duidelijk zijn dat dit geen goede dag voor ons was. Zonta had een goede start en zat erbij maar in de eerste paar ronden was het ‘do or die’ van heel veel rijders. Daar zijn we helaas de dupe van geworden en dan kom je maar met één karig WK puntje weg met Barry die niet lekker in zijn ritme zat. Het was een weekend met ups en downs, we hadden ons goed gekwalificeerd maar wisten het in de race niet af te maken. We moeten het vertrouwen meenemen van wat er dit weekend goed is gedaan en dan staan er nu zeven overzeese raceweekenden op het programma. Ik denk dat het goed is dat we een beetje rust om ons heen creëren zodat de jongens zich volledig kunnen focussen op het racen.”

De volgende Grand Prix wordt verreden in het weekend van 22 t/m 24 september. Dan reist de MotoGP paddock voor het eerst af naar het Buddh International Circuit in India waar de eerste Indiase Grand Prix verreden wordt.