Veelbelovende start voor Bendsneyder en Raffin in Argentinië

NTS RW Racing GP-rijders Bo Bendsneyder en Jesko Raffin maakten een veelbelovende start op de eerste dag van de Argentijnse Grand Prix. In het gecombineerde klassement van de eerste twee trainingen stond Bendsneyder op de twaalfde positie, waardoor hij zaterdag (voorlopig) direct toegang heeft tot Q2. Raffin eindigde de dag als 23ste.

De omstandigheden in Termas de Rio Hondo zijn niet te vergelijken met die in Losail drie weken geleden, dus iedereen moest min of meer op nul beginnen. Vooral voor Jesko Raffin was de eerste dag nodig om de NTS aan te passen. De Zwitserse rijder valt nog een keer in voor de geblesseerde Steven Odendaal. De bacteriële infectie in de voet van de Zuid-Afrikaan is onder controle, maar voor het herstel van het aangetaste bot is een tweede operatie nodig.

Het was een mooie dag op het Argentijnse circuit, met beide trainingen in droge omstandigheden bij zonnig weer met een luchttemperatuur van 24 graden Celsius. Zowel Bo Bendsneyder als Jesko Raffin had een goede start in FP1, waarin de Nederlander een groot deel van de tijd in de top 10 stond voor hij aan het einde van de sessie iets terugviel. Bendsneyder en zijn crewchief Hans Spaan besloten om de zachtere banden te sparen voor FP2. Op die zachtere banden zette Bendsneyder een tijd neer van 1,43.772, slechts 0,420 van de voorlopige poleposition-tijd van Tom Lüthi.

Ondertussen werkte het team aan de zitpositie voor Bendsneyder en de balans van de motor. In de tweede training werden dezelfde veranderingen aangebracht aan de fiets van Raffin. Ook deze pakten goed uit, want de Zwitser verbeterde zijn rondetijd naar 1.44.522 (+1.169).

“Omdat Jesko nog niet zoveel tijd op de motor had en alleen nog maar in Qatar heeft gereden, wat een heel ander karakter heeft, hebben we behoorlijk wat werk verzet om de instellingen aan te passen zodat hij zich comfortabel voelt”, legde RW Racing GP teammanager Jarno Janssen uit. “Het veranderen van de zitpositie en de balans van Bo’s machine werkte goed en daarom hebben we het ook bij Jesko geprobeerd. Naar mijn mening was het een goede dag voor onze beide rijders en hebben we goed werk verricht met de aanpassingen aan hun machines. We hebben allebei de trainingen goed gebruikt. Volgens het weerbericht is er morgen kans op regen, dus daar zijn we op voorbereid.”

Bo Bendsneyder (12de – 1.43.772): “We hadden een goede eerste sessie en in FP2 gingen we verder op dezelfde harde band en ik was meteen al sneller. Voor de time attack met de zachtere band hebben we ook enkele aanpassingen gedaan om het aanremmen te verbeteren. Het heeft allemaal goed uitgepakt, dus ik ben tot nu toe best tevreden. Maar de verschillen zijn klein en ik denk dat we morgen nog wel even flink aan de bak moeten – als het droog blijft – om binnen de top 14 te blijven zodat we direct naar Q2 kunnen. Daar gaan we voor.”

Jesko Raffin (23ste – 1.44.522): “We hebben goed gewerkt, aan de afstelling van de motor en aan de race-setup met de banden enzovoort. We hebben verschillende dingen geprobeerd, met een goed resultaat. De positie is nog niet zo geweldig, maar ik geloof dat we met de veranderingen die we hebben doorgevoerd morgen een grote stap kunnen zetten. Ik kijk ernaar uit.”