Raffin pakt 2 punten, Bendsneyder grijpt er net naast

Bo Bendsneyder miste de punten op 0,051 terwijl zijn interim-teamgenoot Jesko Raffin twee punten kon ophalen in de openingsrace van het seizoen. Al in de eerste bocht van de VisitQatar Grand Prix moest Bendsneyder alles uit de kast halen om drie crashende motoren pal voor zijn neus te ontwijken.

Meteen na de start vanaf de achttiende plaats werd Bendsneyder bijna slachtoffer van de rondtollende machines van Iker Lecuona, Nicolo Bulega en Jorge Navarro vlak voor hem. De manoeuvre in de openingsfase van de Moto2-race in Qatar kostte de Nederlandse coureur van NTS RW Racing GP tien posities. Zijn Zwitserse teamgenoot kon de chaos aan de andere kant passeren.

Achteraan in het veld begon Bendsneyder aan een indrukwekkende inhaalrace. In de derde ronde was hij al opgeklommen naar de twintigste plaats en in de zevende ronde lag hij al zeventiende. Tegen die tijd vocht Raffin voor de veertiende plaats. Bendsneyder moest een gat van bijna 3 seconden dichten toen hij op de zestiende plaats kwam in ronde 14. Hij wist in de laatste ronde Jorge Martin te passeren voor de vijftiende plaats, maar in de laatste bochten kwam de Moto3-kampioen toch weer voorbij Bendsneyder om het laatste puntje te pakken met een marge van slechts 0,051.

190310 MG 5522 1

De veertiende en zestiende plaats laten zien dat NTS RW Racing GP met vertrouwen mag uitkijken naar de komende races, benadrukt RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “Uiteraard ben ik heel blij met de twee punten voor Jesko. Hij heeft een super wedstrijd gereden, waarin hij tot het eind kon blijven knokken. Petje af, zeker omdat hij zonder enige voorbereiding op een voor hem nieuwe machine in een voor hem vreemd team toch die punten heeft weten te pakken. We hopen dat Steven Odendaal er in Argentinië over drie weken weer bij is, maar met zo’n vervanger kan ik alleen maar dik tevreden zijn.”

Teleurstelling was er over de zestiende plaats van Bo Bendsneyder, maar niet over de wedstrijd die de Rotterdammer reed. “Door een onbezonnen actie van een ander moest Bo achteraan beginnen. In dit competitieve veld is dat een nagenoeg onmogelijke opgave, maar hij heeft zich fantastisch teruggevochten in de wedstrijd. Dat hij dan net naast de punten grijpt, is heel zuur. Hij heeft rondetijden gereden die top 10-waardig zijn.”

Bo Bendsneyder: “In de eerste bocht al de wedstrijd verliezen is niet leuk, maar ik ben al blij dat ik ben gefinisht en dat ik nog om de punten heb kunnen vechten. In de laatste zes ronden had ik zo’n last van opgepompte armen dat ik amper nog de rem kon pakken. Ik heb alles geprobeerd om dat laatste punt te pakken, maar het ging gewoon niet. We hebben wel laten zien dat de top 10 wel degelijk mogelijk was geweest.”

Jesko Raffin: “Veertiende worden in dit veld, op een vreemde machine, in een vreemd team is echt geweldig. Mijn start was goed, maar het was zeker in het begin niet gemakkelijk om in te halen. Toen alles zo’n beetje gesetteld was kon ik mijn ritme goed vasthouden. We hebben kort voor de start nog iets veranderd aan de settings van de NTS. Dat was een gok, omdat we het niet konden uitproberen, maar het pakte goed uit. Heel erg bedankt dus aan NTS RW Racing GP om me met deze machine de kans te geven.”