Van den Goorbergh vierde tijdens kwalificatie in India, Baltus dertiende in regenachtige omstandigheden

Fieten Olie Racing GP heeft zaterdag sterk gepresteerd in de kwalificatie op het Buddh International Circuit in India. Onder regenachtige omstandigheden wisten beide coureurs een plaats in Q2 te bemachtigen waarbij Zonta van den Goorbergh zich als vierde kwalificeerde en Barry Baltus de dertiende startplaats opeiste.

De eerste twee dagen van de Grand Prix van India zijn goed verlopen voor Fieten Olie Racing GP. De actie begon op vrijdag op een zeer warm Buddh International Circuit waarbij vooral de hoge luchtvochtigheid voor extreme omstandigheden zorgde. Hierdoor is de race van zondag ook ingekort van 19 naar 18 ronden. Zonta van den Goorbergh sloot de vrijdag af als negentiende terwijl Barry Baltus als 21e eindigde.

Zaterdagochtend was het opnieuw zeer warm op het Indiase circuit maar Van den Goorbergh zat er goed bij. Hij eindigde als veertiende in de derde training en als vijftiende op de gecombineerde tijdlijst waarbij de zeventienjarige coureur slechts 0,002 seconde tekortkwam op een rechtstreekse plaats in Q2. Baltus had het een stuk moeilijker in deze sessie en zou ook naar Q1 moeten.

Voorafgaand aan de kwalificatie begon het echter zeer hard te regenen met een lange onderbreking als gevolg. Uiteindelijk kon de sessie gestart worden en op een natte baan reed Van den Goorbergh de snelste tijd in Q1, gevolgd door Baltus op de derde plaats waardoor ze beiden verder mochten naar Q2. In deze tweede kwalificatiesessie wist Van den Goorbergh een indrukwekkende vierde tijd uit te persen waardoor hij zondagmiddag vanaf de tweede rij mag starten. Baltus kon een perfecte ronde niet aan elkaar rijgen maar heeft met de dertiende startplaats een goede uitgangspositie voor de race van zondag.

Zonta van den Goorbergh – P4: “We hebben vandaag een goede dag gehad. Het was jammer dat we in de derde training niet rechtstreeks door konden naar Q2, ik eindigde uiteindelijk als vijftiende. Dit betekende dat ik naar Q1 moest en een halfuur voor de sessie begon het hard te regenen. Aan de ene kant was ik teleurgesteld want ik was ook snel in droge omstandigheden, maar aan de andere kant bood dit wel kansen. In Q1 was ik het snelst en in Q2 eindigde ik uiteindelijk als vierde. Mijn ronde was niet geweldig maar meer zat er niet in. In Silverstone stonden we ook vooraan maar toen reed ik een hele slechte race, toen waren we ook op de vrijdag niet snel. Nu is ons tempo in droge omstandigheden een stuk beter dus kijk ik uit naar morgen.”

Barry Baltus – P13: “Dit was niet de dag die ik had verwacht en ik ben niet erg blij met hoe het ging. We hadden het moeilijk in de derde training: ook al hebben we een stap gemaakt, het was niet genoeg. In de eerste twee ronden van Q1 was ik snel maar daarna begon ik veel te glijden en kon ik niet meer verbeteren. We konden door naar Q2 en eindigden op de 13e plaats maar ik denk dat we nog iets meer hadden kunnen doen. Hoe dan ook, nu richten we ons op morgen en zal ik mijn uiterste best doen in de race die erg zwaar zal worden.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We hebben weer een fantastische dag beleefd hier in India. We hebben laten zien dat we er weer goed bij staan, ook in de natte omstandigheden. In de ochtend mistten we op een haar na een rechtstreekse plaats in Q2, dat had ook een beetje te maken met de gele vlaggen die er gezwaaid werden. Barry heeft het nog behoorlijk moeilijk op deze baan en hij kan ook niet echt in een ritme komen, dat ging ’s middags in de regen in ieder geval een stuk beter. We weten dat wij in zulke omstandigheden goed voor de dag kunnen komen en dat gebeurde dan ook. Met uitstekende prestaties van beide rijders gingen we door naar Q2 waarin Zonta een geweldige vierde tijd heeft gereden en Barry ook een heel mooie dertiende startplaats heeft behaald. Nu kijken we uit naar morgen en we zijn voorbereid op wat er komen gaat. Het zal in droge omstandigheden niet makkelijk worden maar dit geeft de rijders en het team een goed gevoel. Op naar morgen!”

De Moto2 race over achttien ronden op het Buddh International Circuit in India gaat zondag om 13:45 uur lokale tijd, 10:15 uur Nederlandse tijd van start.