Van den Goorbergh kwalificeert zich op eerste startrij in Silverstone, Baltus start vanaf P8

Zonta van den Goorbergh heeft zich zaterdagmiddag als derde gekwalificeerd in de Moto2 klasse op Silverstone. De Nederlander wist via Q1 naar Q2 te komen en reed daarin de derde rondetijd waarmee hij zichzelf en het Fieten Olie Racing GP team voor het eerst op de eerste startrij in de Moto2 klasse wist neer te zetten. Barry Baltus kende ook een goede kwalificatie en eindigde als achtste.

De Britse Grand Prix begon moeizaam voor Fieten Olie Racing GP op vrijdag. In de twee trainingssessies kwamen Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh niet verder dan de respectievelijk zeventiende en 23e rondetijden, gezien de weersomstandigheden op zaterdagochtend betekende dit dat ze allebei in Q1 zouden staan.

In regenachtige omstandigheden gingen Baltus en Van den Goorbergh er echter vol voor en in de eerste kwalificatiesessie noteerden ze de tweede en derde rondetijd, daarmee was een plaats in Q2 bemachtigd. Net als in Q1 werkten Baltus en Van den Goorbergh ook in de tweede kwalificatiesessie samen en dat betaalde zich uit. Helaas ging de Belg al vroeg in de sessie onderuit waardoor hij niet verder kwam dan de achtste rondetijd, ook al was dat een ijzersterk resultaat.

Van den Goorbergh streed mee voor pole position en de zeventienjarige Nederlander wist het tot het einde spannend te houden. Uiteindelijk noteerde hij de derde rondetijd en kwalificeerde hij zich daarmee op de eerste rij. Het is voor Van den Goorbergh en Fieten Olie Racing GP de eerste keer dat een Moto2 race vanaf de eerste rij gestart mag worden.

Zonta van den Goorbergh – P3: “Uiteraard ben ik blij met de kwalificatie van vandaag, ik had niet verwacht om vanaf P3 te mogen starten. Vanochtend was het gevoel in de zeer natte omstandigheden niet geweldig, we waren op de Sachsenring wel snel in de regen maar de omstandigheden waren nu niet hetzelfde. In Q1 begon ik direct te pushen en het gevoel meteen beter, dat kwam door een aantal setupveranderingen maar ook door mijn eigen manier van rijden. We konden door naar Q2 en in die sessie heb ik de derde tijd gereden, het is natuurlijk geweldig om op deze positie te staan. Voor nu is het even genieten maar we moeten realistisch blijven, als het morgen droog is dan gaat het lastig voor ons worden. Het is een mooie opsteker voor het team en hopelijk kunnen we morgen veel leren van de snelle mannen.”

Barry Baltus – P8: “Vandaag waren de omstandigheden heel anders dan gisteren met veel regen. Vanochtend hadden we een strategie voorbereid zodat we een nieuwe band hadden voor de kwalificatie, maar tijdens de kwalificatie droogde de baan op. In Q1 had ik het moeilijk maar in de laatste ronde vond ik iets waardoor ik op de tweede plaats eindigde en doorging naar Q2. In Q2 reed ik maar één ronde voordat ik crashte en dat was geen slechte ronde, dus we mogen niet ontevreden zijn over de achtste plaats. Felicitaties aan het team voor het behalen van de eerste rij vandaag, we zullen zien wat er morgen in de race mogelijk is.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Voor beide coureurs is dit een geweldig resultaat en de vreugde was dan ook groot. We begonnen met beide rijders heel sterk in Q1, dankzij goed teamwork brachten ze elkaar tot hoger niveau in die sessie. Dat niveau was heel hoog want in Q2 streden ze allebei meteen voor de eerste startrij. Op dat moment kan er dan wel eens iets misgaan en dat gebeurde in dit geval bij Barry, hoe dan ook is de achtste positie een topprestatie.

Voor Zonta pakte de sessie heel goed uit en hij kon het ritme van Q1 naar Q2 vasthouden. Dat was dusdanig goed dat hij wellicht een eerste pole position had kunnen halen, maar de eerste startrij voor morgen is natuurlijk geweldig. Dat is een mooie opsteker voor het team en iedereen die ons steunt in dit project. Morgen zal het een andere race worden omdat het erop lijkt dat het droog zal zijn, dan wordt het een moeilijke race over zeventien ronden. Om van een derde en achtste plaats te starten is een goed uitgangspunt voor de race dus ik kijk er naar uit om te zien hoe het morgen gaat verlopen.”

De Moto2 race over zeventien ronden gaat zondagmiddag om 15:30 uur lokale tijd, 16:30 uur Nederlandse tijd van start. Vanwege een aangepast tijdschema is dit de laatste race van de dag.