Baltus behaalt beste Moto2 resultaat met zesde plaats in Britse Grand Prix op Silverstone

Barry Baltus is zondagmiddag als zesde geëindigd in de Moto2 race op Silverstone. Na een goede start wist de Belg zich in de kopgroep te manifesteren met uitzicht op het podium, uiteindelijk behaalde hij zijn beste resultaat in de Moto2 klasse tot dusver met een zesde plaats. Zonta van den Goorbergh kon zijn positie op de eerste startrij niet verzilveren en viel terug naar de twintigste plaats.

De Moto2 race werd zondagmiddag als laatste van de drie Grand Prix klassen verreden op Silverstone en met Zonta van den Goorbergh op de eerste startrij en Barry Baltus op de achtste startplaats was de uitgangspositie goed voor Fieten Olie Racing GP. Baltus kwam goed weg en kon het tempo van de coureurs voor zich volgen terwijl Van den Goorbergh al gauw terrein moest prijsgeven.

Naarmate de race vorderde schoof Baltus op naar de vierde plaats en leek hij mee te kunnen doen voor het eremetaal. Het tempo van de top drie lag toch iets te hoog en in de slotronde moest Baltus een aantal posities inleveren, toch kwam hij sterk terug en passeerde de negentienjarige Belg de finish uiteindelijk als zesde. Daarmee heeft Baltus tot dusver het beste resultaat voor zowel zichzelf als het Fieten Olie Racing GP team in de Moto2 klasse behaald.

Van den Goorbergh had moeite met het geweld voorin en viel in de openingsfase al gauw terug. De zeventienjarige Nederlander zat nog lange tijd dicht in de buurt van zijn eerste WK punt maar die kwam er uiteindelijk niet doordat hij de finish als twintigste passeerde. Hoe dan ook was het sterk weekend van Van den Goorbergh en het team en zijn er veel lessen geleerd die in de toekomst van pas komen.

Barry Baltus – P6: “Vandaag had ik een goede race, ik had dit vooraf niet verwacht. Ik startte goed en zat meteen in de kopgroep. Het voelde als een relatief makkelijke race voor mij want hoewel het ritme snel was, voelde het niet alsof het heel moeilijk was om dit ritme vast te houden. Nadat Alonso López vlak voor me ten val kwam probeerde ik de race gewoon uit te rijden en geen fouten te maken zoals ik eerder wel heb gedaan, ik wilde gewoon finishen. In de laatste ronde verloor ik twee posities maar ik wist er één terug te pakken, dus uiteindelijk was het een goede race. Na een moeilijke vrijdag voelt het goed om dit resultaat te behalen. Nu hebben we morgen een test en proberen we een paar dingen uit op de motor, daarna richten we ons op Oostenrijk.”

Zonta van den Goorbergh – P20: “Na het mooie kwalificatieresultaat van gisteren is dit natuurlijk niet waar ik wil staan. Het was niet goed vandaag, zo simpel is het. Morgen gaan we een dag testen en gaan we proberen om wat verbeteringen te maken. Hopelijk kunnen we dan in Oostenrijk wat sterker voor de dag komen.”

Jarno Jansen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was een Grand Prix weekend dat we niet zomaar zullen vergeten. Na de lastige start op vrijdag wisten we dat het een moeilijk weekend zou worden maar beide coureurs presteerden op zaterdag in de kwalificatie geweldig met een derde plaats voor Zonta en een achtste voor Barry.

Daarmee zag het er een stuk rooskleuriger uit maar we rekenden onszelf niet rijk, wetende dat het in droge omstandigheden een lastige race zou worden voor beide coureurs. De prestatie van Barry vandaag was dan ook zeer indrukwekkend en beter dan we verwacht hadden. Hij kon mee met de snelste coureurs en kon het tempo goed aan. Helaas kon hij net dat laatste stapje niet maken maar met zijn en ons beste resultaat in de Moto2 klasse kunnen we natuurlijk niet ontevreden zijn. Dit moeten we vasthouden en hopelijk kunnen we dan in de volgende races ons beste resultaat blijven verbeteren.

In het geval van Zonta wisten we dat het een hele zware opgave zou worden maar we hadden wel gehoopt dat hij wat langer kon blijven aanhaken. Hoe dan ook is het voor hem een zeer leerzaam weekend geweest en moeten we dat meenemen naar de volgende Grand Prix weekenden. Morgen testen we nog een dag hier op Silverstone en dan kunnen we wat dingen proberen waar we tijdens een GP geen tijd voor hebben. Hopelijk brengt dat iets waar we in de volgende GP’s profijt van hebben.”

Het Fieten Olie Racing GP team zal maandag deelnemen aan de officiële eendaagse IRTA test op Silverstone waarna de volgende Grand Prix in het weekend van 18 t/m 20 augustus op de Red Bull Ring in Oostenrijk op het programma staat.