Van den Goorbergh kwalificeert zich als negende voor tropische Indonesische Grand Prix

Zonta van den Goorbergh heeft zaterdag de negende rondetijd gereden in de tweede kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. De zeventienjarige Nederlander was slechts twee tienden verwijderd van pole position terwijl Fieten Olie Racing GP teamgenoot Barry Baltus het moeilijker had op het Indonesische circuit. De negentienjarige Belg kwalificeerde zich als 23e.

Dit weekend wordt de vijftiende Grand Prix van het seizoen verreden op het Pertamina Mandalika International Street Circuit in Indonesië waar het met veel zon en temperaturen van boven de 35°C tropisch warm is. Het is de tweede keer dat de MotoGP paddock afreist naar het circuit op Lombok waarbij Fieten Olie Racing GP goed aan het weekend begon op vrijdag met een elfde rondetijd voor Zonta van den Goorbergh. Barry Baltus had het duidelijk moeilijker en sloot de eerste dag af met de 26e rondetijd.

Het was een vergelijkbaar beeld op zaterdagochtend waarbij Van den Goorbergh zijn rondetijd verder aanscherpte en als zevende rechtstreeks door mocht naar Q2. Baltus had zich wel aanzienlijk verbeterd maar moest zich met een zeventiende rondetijd melden in Q1. Daarin kon de Belgische coureur zijn rondetijd niet verbeteren waardoor hij zondag vanaf de 23e positie aan de Moto2 race op het Indonesische circuit moet beginnen.

Van den Goorbergh liet zichzelf goed zien in de tweede kwalificatie op het Pertamina Mandalika International Street Circuit en leek mee te kunnen doen voor de topposities. Helaas moest de Nederlander vanwege verkeer in de laatste sector wat tijd prijsgeven maar met een negende plaats op de grid heeft hij een uitstekende uitgangspositie om voor het derde weekend op rij veel punten te scoren.

Zonta van den Goorbergh – P9: “Met de posities die we vandaag behaald hebben ging het zeker niet slecht. Vanochtend in de derde training was het gewoon zaak om rechtstreeks door te gaan naar Q2 en dat doel hebben we behaald met een mooie P7. Vervolgens in Q2 was ik niet heel tevreden met hoe het ging, ook al is een negende plaats natuurlijk een goed resultaat. Ik eindigde op 0,233 van pole position en voor mijn gevoel had ik die twee tienden vrij makkelijk kunnen hebben, en misschien wel meer. Het resultaat had beter kunnen zijn maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk gezegd. We moeten daardoor genoegen nemen met P9 en dat is zeker geen slechte uitgangspositie voor morgen, ik denk dat we een hele goede wedstrijd kunnen rijden.”

Barry Baltus – P23: “Ik voel me een beetje verloren op de motor dus er valt niet veel te zeggen. In de derde training ging het beter maar in de kwalificatie voelde ik me erg slecht. Het was vergelijkbaar met het gevoel dat ik vorig weekend had dus het is een beetje moeilijk voor ons op dit moment. We blijven echter werken en proberen uit te vinden wat het probleem is. Het is niet makkelijk maar morgen is de race dus dat is een nieuwe kans om te proberen het gevoel terug te krijgen en weer plezier te hebben in het rijden.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We hebben vandaag weer een hele goede dag gehad. Aan de kant van Zonta is het te zien dat we de lijn aan het doortrekken zijn en bij hem is er veel vertrouwen wat resulteert in een keurige negende plaats. Als je het dan vergelijkt met vorig jaar op dit circuit en waar we aan het begin van dit seizoen stonden dan is het duidelijk dat er veel progressie is geboekt. Daar kunnen we niet anders dan heel trots op zijn. We denken eerlijk gezegd dat er nog meer mogelijk was geweest maar er zijn meerdere coureurs op de baan en je weet niet wat het plan van iedereen is. Daardoor kwam hij in de vierde sector een beetje klem te zitten waardoor hij wat tijd verloor, maar hoe dan ook is een negende startplaats uitstekend en hopelijk kunnen we dat morgen omzetten naar een goed resultaat.

Aan de andere kant van de pitbox blijven we het een beetje moeilijk hebben. Barry wist zich vanochtend wel flink te verbeteren en het was te zien dat hij zich beter voelde. Hij mistte helaas net een rechtstreekse plaats in Q2 en dan moet je zorgen dat dat dan alsnog gebeurt in Q1. Dat was niet het geval en in Q1 viel hij terug naar de negende plaats wat resulteert in een 23e plaats op de grid. Dat is niet waar we willen staan met hem omdat hij zich dit jaar al meerdere keren in de top tien heeft gekwalificeerd. We moeten zorgen dat Barry weer vertrouwen krijgt en zijn oude vorm kan herpakken. Het is uiteraard geen ramp want we zitten in een proces van vallen en opstaan en door blijven leren, maar het is jammer dat het er nu even niet uitkomt. Met een P9 en een P23 denk ik dat er voor beide rijders morgen meer in zit.”

De Moto2 race over 22 ronden op het Pertamina Mandalika International Street Circuit gaat zondag om 13:15 uur lokale tijd, 07:15 uur Nederlandse tijd van start.