Van den Goorbergh kwalificeert zich als dertiende op Red Bull Ring, Baltus uitgeschakeld

Zonta van den Goorbergh heeft zich zaterdagmiddag als dertiende gekwalificeerd in de Moto2 klasse voor de Grand Prix van Oostenrijk. De Nederlander verzekerde zich ’s ochtends van rechtstreekse deelname aan Q2 en behaalde vervolgens zijn beste kwalificatieresultaat in droge omstandigheden. Barry Baltus komt dit weekend niet meer in actie op de Red Bull Ring vanwege een voetblessure die hij vorige week opliep.

Na een goed begin van het weekend voor Baltus, waarbij hij de vrijdag afsloot met de vijftiende tijd, werd de negentienjarige Belg zaterdagochtend unfit verklaard door de Medical Director. Tijdens een training op de supermotard kwam Baltus ten val en brak hij daarbij drie tenen, ondanks dat kon hij op vrijdag prima meekomen met het tempo in de Moto2 klasse. Hoe dan ook betekende dit dat Baltus op zaterdag en zondag niet meer in actie zou komen op de Red Bull Ring maar dat hij er over twee weken in Barcelona weer bij zal zijn.

Van den Goorbergh kende ook een goed begin van het weekend op vrijdag en zette deze stijgende lijn voort op zaterdagochtend. De zeventienjarige Nederlander eindigde als elfde op de gecombineerde tijdlijst na drie trainingen en mocht daardoor rechtstreeks naar Q2. In die kwalificatiesessie moest hij een ronde afbreken vanwege een gele vlag maar behaalde hij met een dertiende tijd uiteindelijk zijn beste kwalificatieresultaat in de Moto2 klasse onder droge omstandigheden.

Zonta van den Goorbergh – P13: “Ik ben blij met hoe de dag vandaag is verlopen. Dankzij een tiende tijd in de derde training vanochtend stonden we elfde op de gecombineerde tijdlijst, dat betekende dat we rechtstreeks door mochten naar Q2. Dat is de eerste keer dat mij dat gelukt is in een heel weekend met droge omstandigheden, daar ben ik zeker blij mee. Toch verliep Q2 nog niet helemaal zoals ik gewild had, ik had wat pech met de gele vlaggen in het begin. Uiteindelijk ben ik toch tevreden met een dertiende tijd, het hele weekend is ons tempo al goed. Ik kijk uit naar morgen en ben benieuwd wat we kunnen laten zien.”

Barry Baltus: “Helaas mocht ik dit weekend niet meer rijden op de Red Bull Ring vanwege een besluit van de Medical Director aangaande mijn voetblessure na een crash vorige week. Ik had een goed tempo en ik reed gisteren zonder grote problemen maar we hebben geen andere keuze dan het te accepteren: het hoort er nou eenmaal bij. We zijn teleurgesteld omdat we snel waren en goed in vorm waren na onze P6 in Silverstone. Nu is er maar één doel: sterker terugkomen tijdens de volgende Grand Prix in Catalonië. Ik ben nu al 110% gemotiveerd!”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Voor ons was het vandaag toch een beetje een dag met twee gezichten. Aan de ene kant zijn we natuurlijk zeer tevreden met het fantastische resultaat van Zonta in de kwalificatie, rechtstreeks door naar Q2 en daarin een dertiende tijd rijden is een heel goede prestatie. Hij zit er het hele weekend al goed bij zoals we dat graag willen zien, we hopen dat dit veel vertrouwen geeft voor de race van morgen.

Aan de andere kant hebben we Barry helaas moeten terugtrekken. De blessure bleek toch ernstiger te zijn dan we gedacht hadden. Helaas hoort dit erbij en we vragen van onze jongens dat ze in topvorm zijn, daar hoort trainen op de motor bij. Een ongeluk tijdens een training kan gebeuren en als daar een blessure uit voortkomt is dat heel zuur, maar het hoort wel bij de sport. Voor Barry is het extra zuur omdat hij zelf het gevoel had dat hij morgen aan de start had kunnen staan. Het is nu zaak dat hij weer volledig fit aan de start verschijnt in Barcelona. Het is wellicht een goede leerschool voor ons en dat Barry de race morgen vanaf de zijlijn moet bekijken kan een hele goede motivatie zijn voor de volgende keer.”

De Moto2 race over 23 ronden op de Red Bull Ring gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.