Van den Goorbergh en Baltus beiden rechtstreeks naar Q2 met veelbelovend tempo in Qatar

Zonta van den Goorbergh en Barry Baltus hebben zich zaterdag respectievelijk als veertiende en zestiende gekwalificeerd voor de Grand Prix van Qatar. Beide Fieten Olie Racing GP coureurs zijn goed begonnen aan het raceweekend op het Lusail International Circuit waarin ze dankzij een indrukwekkende prestatie op zaterdagmiddag rechtstreeks naar Q2 konden.

Het negentiende en voorlaatste Grand Prix weekend van 2023 is goed begonnen voor Fieten Olie Racing GP. Nadat ze op vrijdag al lieten zien dat het tempo erin zat werd dat zaterdagmiddag in de derde training bewezen waarin Zonta van den Goorbergh als zevende eindigde en Barry Baltus als tiende. Hierdoor konden de Nederlander en de Belg rechtstreeks door naar Q2.

Onder het kunstlicht in Qatar was het gripniveau inmiddels verder toegenomen doordat de baan steeds verder werd schoongereden van het zand en stof uit de woestijn. Hierdoor ging het tempo steeds verder omhoog en werden ronderecords verbroken. Ondanks dat beide rijders sterk presteerden werd het maximale resultaat niet behaald. Van den Goorbergh kwalificeerde zich uiteindelijk als veertiende met Baltus kort achter zich op de zestiende plaats.

Zonta van den Goorbergh – P14: “Ik begon vanochtend goed met de zevende rondetijd in de derde training, daar was ik heel blij mee. Ik voelde me goed op de motor en wist deze ronde alleen te rijden met een achterband die al ruim twintig ronden oud was. Daardoor konden we direct door naar Q2 en ging ik met een goed gevoel de kwalificatie in. De baanomstandigheden waren behoorlijk veranderd en ik had moeite om me daar in het begin van de sessie aan aan te passen. Het was moeilijk om aan te voelen hoeveel de grip het asfalt bood en dat is nog een beetje ervaring wat ik op zo’n moment mis. Ik ben nog nooit op een circuit geweest waar je iedere sessie anderhalve seconde sneller gaat en dat is hier wel het geval. Het is een beetje zonde voor nu maar voor de toekomst in ieder geval een les om mee te nemen. Met de veertiende plaats sta ik niet helemaal waar ik wil staan maar het is niet anders, morgen is de race en dan gaan we er alles aan doen om een mooi resultaat te behalen.”

Barry Baltus – P16: “Om eerlijk te zijn ben ik behoorlijk teleurgesteld over de kwalificatie want ik denk dat we het beter hadden kunnen doen. Ik had een heel goed gevoel met de motor en we hebben een verbetering gerealiseerd ten opzichte van gisteren. Het is niet het beste resultaat in de kwalificatie maar voor de race hebben we een heel sterk tempo. We moeten vechten en op deze manier blijven werken. Ik heb het gevoel dat ik terugkom maar het is niet makkelijk. De verschillen zijn erg klein maar morgen moeten we laten zien wat we kunnen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Zoals ik gisteren al zei hadden we wel de snelheid maar kwam het er nog niet helemaal uit. Beide rijders hebben vanmiddag in de derde training laten zien dat die snelheid erin zat met een topprestatie waarmee ze allebei rechtstreeks door konden naar Q2. Dan ben je vervolgens afhankelijk van dat ene kwartier in Q2 en daarin viel het jammer genoeg niet helemaal op z’n plek voor beide rijders. De rode vlag hielp ook niet want ze waren allebei nog bezig met een goede ronde, hoe dan ook wil dat niet zeggen dat dat al het verschil zou hebben gemaakt. Hoe dan ook denk ik dat we tevreden mogen zijn met de veertiende plaats voor Zonta en de zestiende plaats voor Barry. Als we er morgen vanaf de eerste ronde goed bij zitten is een goed resultaat voor beiden haalbaar. Daar gaan we ook voor want we willen graag punten meenemen richting Valencia.”

De Moto2 race over 18 ronden op het Lusail International Circuit gaat zondag om 18:15 uur lokale tijd, 16:15 uur Nederlandse tijd van start.