Uitstekend begin Bendsneyder en Raffin in GP Qatar

De voortekenen waren al goed bij de driedaagse test vorige week op het Losail International Circuit. Op de eerste dag van de Grand Prix van Qatar maakten Bo Bendsneyder en Jesko Raffin de belofte waar. In de eerste vrije training wist de Nederlandse coureur van NTS RW Racing GP zelfs de derde tijd neer te zetten. Uiteindelijk sloot hij de dag af als twaalfde: ruimschoots binnen de marges voor de tweede kwalificatieronde. Zijn Zwitserse teamgenoot Jesko Raffin besloot de dag op de twintigste plaats.

Het resultaat van de eerste vrije training, met Bendsneyder in de top 3, was ronduit sensationeel. NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen en Bendsneyder zelf waren de eersten om de vreugde te temperen. “In de tweede vrije training zijn de omstandigheden beter, is de temperatuur lager en zal iedereen sneller zijn. Om dan nog steeds in de buurt van de top 10 te staan, zal al een hele opgave worden”, wist Bendsneyder.

Dat bleek ook inderdaad. Was de snelste tijd (Marcel Schrotter) in FP1 nog 1.59.591, in FP2 was de snelste ronde (Lorenzo Baldassarri) 1.58.635. De tijd van Bendsneyder in FP1 (1.59.920) was in FP2 niet eens meer voldoende voor een plaats bij de eerste twintig. Met de 1.59.182 die de maandag 20 jaar geworden Rotterdammer reed, wist hij zich verzekerd van een twaalfde plaats en dat was belangrijk.

Dit jaar heeft de Moto2 (en ook de Moto3) het kwalificatiesysteem van de MotoGP overgenomen. Veertien rijders gaan rechtstreeks door naar Q2 op basis van de gecombineerde ranglijst na FP3 op zaterdag. De anderen rijden in de Q1-sessie van 15 minuten. De vier snelsten van die sessie schuiven door naar Q2, ook een sessie van 15 minuten, om de volgorde van de eerste zes rijen van de startgrid te bepalen. Met temperaturen die naar verwachting hoger zullen zijn in FP3 op zaterdagmiddag, was het daarom belangrijk om een goede positie te hebben na FP2.

“Rechtstreeks naar Q2 was het doel van vandaag”, stelt teammanager Janssen. “Dat is gelukt en dus ben ik meer dan tevreden. Na de sensatie van FP1 lijkt een twaalfde plaats misschien tegen te vallen, maar dit is waar we vanuit gingen en waar we op hoopten. Een verschil van 0.547 voor Bo is keurig. Ook Jesko heeft het prima gedaan op pas zijn derde dag op een voor hem nieuwe machine.”

Bo Bendsneyder: “Ik ben heel tevreden. Die derde plaats in FP1 was mooi, maar we wisten meteen al dat iedereen ’s avonds sneller zou zijn. Ondanks dat kon ik steeds in de buurt van de top 10 blijven, wat positief is en wat ons doel was. Ik kon bizar goede constante rondetijden rijden en daar ben ik misschien nog wel het meest tevreden over. Dat ik mijn snelste tijd in mijn eentje heb gereden, meteen de ronde nadat ik rakelings tussen de gecrashte Tom Lüthi en zijn motor door kon glippen zonder iets te raken, maakt het alleen nog maar beter.”

Jesko Raffin: “Een heel positieve dag met verbeterde tijden en een beter gevoel met de NTS. Ik ben nu zo ver aan de machine gewend dat ik er meer op durf te vertrouwen. We hebben een flinke stap kunnen maken en het is een plezier om op deze motor te rijden. De time attack ging helaas niet zoals we hoopten, waardoor het uiteindelijke resultaat mij een beetje tegenvalt na een hele tijd rond de vijftiende plaats te hebben gestaan.”

1    Lorenzo BALDASSARRI   1’58.635
2    Marcel SCHROTTER        1’58.869             0.234
3    Remy GARDNER             1’58.899            0.264
4    Sam LOWES                  1’58.954             0.319
5    Alex MARQUEZ              1’58.964             0.329
6    Jorge NAVARRO             1’59.036             0.401
12  Bo BENDSNEYDER         1’59.182              0.547
20  Jesko RAFFIN                 1’59.790             1.155