Thaise Grand Prix volgende stop op de kalender voor Fieten Olie Racing GP

Dit weekend wordt de zeventiende Grand Prix van 2023 verreden op het Chang International Circuit in Thailand. Na teleurstellende races in Indonesië en Australië staat nu het derde raceweekend op rij te wachten waar Fieten Olie Racing GP weer sterk terug hoopt te komen met Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh.

Het Chang International Circuit staat sinds 2018 op de MotoGP kalender en is 4,55 kilometer lang. Het circuit in Buriram heeft zeven rechterbochten en vijf linkerbochten maar wordt vooral gekenmerkt door drie lange rechte stukken met zware rempunten. In combinatie met de tropische hitte en hevige regenbuien die regelmatig vallen is het altijd een flinke uitdaging voor mens en machine.

Nadat Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh in India en Japan nog twee weekenden op rij in de punten finishten werd dat in Indonesië en Australië niet herhaald. In beide races kwamen de Belg en de Nederlander niet aan de finish waardoor ze er samen met het team op gebrand zijn om dat dit weekend in Thailand recht te zetten. Gezien de snelheid die door Baltus en Van den Goorbergh in de trainingen en kwalificaties is laten zien behoort een dubbele puntenfinish dit weekend zeker tot de mogelijkheden.

Barry Baltus: “We zijn alweer in Thailand en ik hoop dat het een wat normaler raceweekend wordt dan vorige week. We hadden best een goed weekend in Phillip Island dus ik heb vertrouwen in wat er dit weekend gaat komen, hoewel het vorig jaar een beetje moeilijk was op dit circuit. Het lijkt erop dat er wat regen aankomt maar dat zou geen probleem moeten zijn. Ik denk dat we het in dit derde raceweekend op rij goed kunnen doen en deze triple header goed kunnen afsluiten.”

Zonta van den Goorbergh: “Ik ben erg gemotiveerd om dit weekend weer van start te gaan in Thailand. Het is alweer de laatste van deze ‘triple header’. We hebben een bijzonder weekend gehad in Phillip Island waar we het in het begin een beetje lastig hadden maar later toch onze snelheid wisten te vinden die we de laatste weken ook hebben gehad. Dat was erg positief. Wel was de race erg teleurstellend met een crash maar dat kunnen we dit weekend met een goede prestatie rechtzetten. Ik voel me nu beter dan een week geleden na de crash in Indonesië dus we gaan dit weekend alles geven.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We zijn nu alweer in Thailand na een bewogen race in Australië die voor ons niet eindigde zoals we gehoopt hadden. De omstandigheden waren daar ontzettend lastig maar dat ligt achter ons dus richten we ons nu op de volgende. Het is hier in Thailand eigenlijk weer een beetje het tegenovergestelde van Australië met behoorlijk hoge temperaturen, de omstandigheden zijn te vergeleken met die in Indonesië. Er is dit weekend iedere dag wel wat kans op regen en hier komt het dan ook echt met bakken uit de hemel. We gaan de draad weer oppakken waar we gebleven zijn, het was afgelopen zondag veelbelovend maar zo pakte het niet uit. We gaan hoe dan ook ons uiterste best doen.”

Het raceweekend op het Chang International Circuit begint met twee trainingen op vrijdag en een training op zaterdagochtend, waarna de kwalificatie zaterdagmiddag om 13:45 uur lokale tijd (08:45 uur Nederlandse tijd) wordt verreden. De race over 22 ronden gaat zondagmiddag om 12:15 uur lokale tijd (06:15 uur Nederlandse tijd) van start. Let op: van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit vanwege de invoering van de wintertijd.