Baltus en Van den Goorbergh belonen snelheid in de race op stormachtig Phillip Island niet

Fieten Olie Racing GP heeft zondag niet weten te scoren in de Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit. In stormachtige omstandigheden met veel regen en zware windstoten gingen Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh allebei onderuit in de race die later vroegtijdig met een rode vlag beëindigd zou worden.

Zoals de weersvoorspellingen hadden aangegeven waren de omstandigheden zondagochtend op Phillip Island verre van ideaal. Er viel veel regen en het waaide al flink maar de Moto2 coureurs kregen in dit geval de mogelijkheid om tien minuten de baan op te gaan en de omstandigheden af te tasten. In deze warm-up sessie was Zonta van den Goorbergh het snelst en klokte Barry Baltus de twaalfde tijd waardoor er vertrouwen was voor de race over 23 ronden.

Die ging zoals gepland een uur eerder dan normaal van start. In zeer natte omstandigheden maakten beide rijders een goede start waarbij Baltus al gauw was opgeklommen naar de zesde positie terwijl Van den Goorbergh ook meerdere posities had goedgemaakt en op de twaalfde plaats reed. Helaas ging het in de derde ronde mis waarbij eerst de Nederlander onderuit schoof in bocht 4 en enkele ogenblikken later de Belg zijn Waterloo vond in bocht 8. Ze waren beiden ongedeerd maar het was een teleurstellend einde van een goed raceweekend in Australië.

Barry Baltus: “Om heel eerlijk te zijn droomde ik vandaag niet van het podium maar dacht ik er wel aan. Ik had een goede start in de race en kwam naar P6, helaas crashte ik toen. Ik weet niet precies waarom dus we moeten uitzoeken wat daar gebeurde, veel rijders hadden een soortgelijke crash op dezelfde plek. We moeten de positieve dingen van dit weekend meenemen en de volgende keer sterker terugkomen.”

Zonta van den Goorbergh: “Ik ben natuurlijk zeer teleurgesteld met het resultaat van vandaag in de race. We begonnen de dag goed met de snelste tijd in de warm-up sessie waarin we een seconde sneller waren dan de rest. Dat bood perspectief voor de race en ik bouwde het rustig op, ik nam helemaal geen risico’s en maakte stapje voor stapje posities goed. Dat verliep ook goed totdat ik in de derde ronde twee keer aan de kant werd gezet en naast de baan terechtkwam. Vervolgens probeerde ik in bocht 4 weer aan de binnenkant van een andere rijder voorbij te gaan toen ik middenin de bocht ineens de achterkant kwijtraakte en onderuitging. Het is erg jammer om de race zo te beëindigen want we hadden een heel goed resultaat kunnen behalen vandaag. Het is wat het is, we gaan op naar de volgende.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het is uiteindelijk niet onze dag geworden ondanks dat het er vanochtend in de warm-up nog goed uitzag. Het was mooi om te zien dat Zonta de snelste was in die omstandigheden maar hij ging daarna onderuit wat redelijk wat schade opleverde. Hoe dan ook stonden we met vertrouwen aan de start ondanks dat we wisten dat het een zeer zware race zou worden, helaas hebben we het niet kunnen waarmaken. Dit zijn het soort races waar je heel goed kunt scoren als alles op z’n plek valt maar aan de andere kant kan het ook gauw misgaan. De omstandigheden waren wel extreem slecht en dan zijn we er gelukkig nog zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Het is een zondag om te vergeten maar we gaan gauw weer door naar de volgende in Thailand.”

Fieten Olie Racing GP komt aankomend weekend alweer in actie voor de zeventiende Grand Prix van het seizoen. Deze wordt verreden op het Chang International Circuit in Buriram, Thailand.