Fieten Olie Racing GP maakt zich op voor Australische storm met beide rijders in Q2

Beide Fieten Olie Racing GP coureurs hebben zich zaterdag op het Phillip Island Grand Prix Circuit geplaatst in Q2. Barry Baltus wist zich als vijftiende te kwalificeren voor de Grand Prix van Australië terwijl Zonta van den Goorbergh zich van de zeventiende startplaats verzekerde voor de Moto2 race die zondag eerder dan aanvankelijk gepland van start gaat.

Het raceweekend op het spectaculaire Phillip Island Grand Prix Circuit begon vrijdag onder nagenoeg ideale omstandigheden. Onder een fel schijnende zon, aangename temperaturen en nauwelijks wind werden de eerste twee trainingen verreden op het snelle circuit dat vlak aan het ‘Bass Strait’ ligt. Terwijl Zonta van den Goorbergh goed begon aan zijn eerste GP op het Australische circuit was de vrijdag voor Barry Baltus wat moeizamer.

Op zaterdag was de temperatuur wat gedaald en hing er meer bewolking boven het Phillip Island. In de derde training kwamen Baltus en Van den Goorbergh minder dan een tiende tekort voor rechtstreekse deelname aan Q2 waardoor ze van start moesten gaan in Q1. Hierin werden respectievelijk de derde en vierde rondetijd gereden waarmee beide coureurs alsnog deel konden nemen aan Q2.

In deze tweede kwalificatiesessie kwam Baltus naar de vijftiende tijd terwijl Van den Goorbergh zich als zeventiende kwalificeerde. Ondanks dat er voor beide coureurs meer in had gezeten is dit een goede uitgangspositie voor de race van zondag. Het is echter nog maar de vraag of deze daadwerkelijk verreden wordt aangezien het programma vanwege voorspelde regen en zware windstoten is aangepast. Hierdoor is de MotoGP race al op zaterdag verreden.

Barry Baltus – P15: “Het was geen slechte dag, ik voelde me best goed op de motor. We gingen een andere kant op dan gisteren en het leek te werken. Het is jammer dat we niet direct naar Q2 gingen maar na een goede ronde in Q1 lukte dat alsnog. Uiteindelijk kwamen we wat tekort maar het is niet zo erg. We moeten in deze richting blijven werken en wat vertrouwen opbouwen voor de race van morgen. Tot nu toe is het een goed weekend voor ons geweest waarin we weer een beetje gevoel hebben teruggekregen.”

Zonta van den Goorbergh – P17: “Ik ben zeker een beetje teleurgesteld met hoe de kwalificatie is verlopen want in de derde training hadden we de snelheid om direct door te gaan naar Q2, helaas was dat vanwege verkeer op de baan niet mogelijk. In Q1 heb ik zelf een aantal goede ronden achter elkaar neergezet waardoor we verder konden naar Q2. In de tweede kwalificatiesessie had ik vervolgens totaal geen grip aan de achterkant terwijl dat wel dezelfde achterband zou moeten zijn. Dat is jammer maar morgen is de race. Deze zal iets eerder beginnen dus we moeten afwachten wat de weersomstandigheden zullen zijn. We gaan hoe dan ook ons best doen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was zeker geen slechte dag voor ons vandaag. In de derde training misten we met beide rijders helaas net de rechtstreekse doorgang naar Q2 maar ze hebben allebei weer heel sterk gepresteerd in Q1. Ze werkten goed samen en konden door naar Q2. Dan is het altijd een beetje een gok maar we zijn tevreden want de snelheid is er duidelijk bij Barry en Zonta. Ze hebben zich goed herpakt na gisteren en met een vijftiende en zeventiende plaats staan we er niet slecht voor. Het is nu afwachten of we morgen überhaupt gaan racen, we gaan in ieder geval heel vroeg beginnen met een warm-up sessie. Laten we hopen dat het morgen door kan gaan want het zou jammer zijn om hier zonder geracet te hebben weer te moeten vertrekken.”

De zondag voor Fieten Olie Racing GP op het Phillip Island Grand Prix Circuit begint om 08:40 uur lokale tijd (zaterdagavond 23:40 uur Nederlandse tijd) met een tien minuten durende warm-up sessie. De race over 23 ronden gaat om 11:15 uur lokale tijd, 02:15 uur Nederlandse tijd van start.