Fieten Olie Racing GP gaat ‘down under’ naar spectaculair Phillip Island

Komend weekend wordt de zestiende Grand Prix van het seizoen verreden op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië. Het wordt door velen gezien als één van de, zo niet het beste circuit van de kalender vanwege de prachtige omgeving en de spectaculaire lay-out. Na een teleurstellende racedag in Indonesië zijn Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh erop gebrand om dit weekend weer sterker terug te komen.

Het 4,45 kilometer lange Phillip Island Grand Prix Circuit ligt in het zuiden van Australië op zo’n twee uur rijden van Melbourne. Het circuit, met zeven linkerbochten en vijf rechterbochten, ligt aan de zogeheten ‘Bass Strait’ waardoor het er regelmatig stevig waait. Daarnaast kunnen ook de weersomstandigheden op het Phillip Island zeer wisselvallig zijn waardoor het niet alleen voor de coureurs maar ook de teams zaak is om ten alle tijden scherp te zijn.

Nadat Fieten Olie Racing GP in India en Japan met Zonta van den Goorbergh en Barry Baltus in de punten eindigde volgde afgelopen zondag in Indonesië een dubbele DNF. Met beide coureurs fit en gemotiveerd zal er komend weekend alles aan gedaan worden om opnieuw veel punten te scoren voor het enige Nederlandse Grand Prix team.

Barry Baltus: “We hebben weer een raceweekend voor de boeg en dat geeft een nieuwe kans om weer op de motor te stappen. Ik ben in een goede stemming en ik hou van deze plek. Het circuit is geweldig en de sfeer is fantastisch. Ik kan niet wachten om vrijdag van start te gaan en op dit geweldige circuit te rijden. Hopelijk kunnen we de negatieve punten van afgelopen weekend omzetten in positieve.”

Zonta van den Goorbergh: “De tweede wedstrijd van deze ‘Triple header’ staat alweer op het programma. We gaan dit weekend naar Phillip Island en dat is in principe een nieuwe baan voor mij omdat ik vorig jaar niet veel verder ben gekomen dan de exit van de pitstraat. Het is natuurlijk een heel bijzonder circuit waar veel rijders over te spreken zijn, het schijnt fantastisch te zijn om er te rijden. De locatie is uniek net zoals de lay-out waar veel snelle bochten in elkaar doorlopen. We zullen zien hoe het mij vergaat, voorlopig zien de weersomstandigheden er goed uit maar zondag lijkt het niet zo best te zijn. Ik ga met een goed gevoel het weekend in en we zullen er weer het beste van proberen te maken.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Afgelopen zondag hebben we het raceweekend in Indonesië natuurlijk niet op de manier afgesloten zoals we dat graag hadden gezien. Vooral Zonta was het hele weekend weer ijzersterk en beschikte over het tempo waarmee hij nog wel wat posities had kunnen goedmaken vanaf zijn negende startplaats. Gelukkig heeft hij niets overgehouden aan zijn crash en kunnen we er dit weekend op Phillip Island weer vol voor gaan. Voor Zonta is het een nieuw circuit en het zal niet makkelijk zijn om op zo’n snel en vloeiend circuit een ritme te vinden maar we weten inmiddels wat hij kan.

Aan de kant van Barry was het weekend in Mandalika behoorlijk teleurstellend en dat hij zondag niet aan de finish kon komen maakte het extra zuur. Hij zit momenteel in een situatie dat het allemaal even niet vanzelf gaat dus daar zullen we samen met het team aan moeten werken. We weten waartoe Barry in staat is als hij in goeden doen is dus we zullen ons best doen om dat weer te laten zien.”

Het tijdverschil met Australië bedraagt 9 uur. Het raceweekend op het Phillip Island Grand Prix Circuit begint met twee trainingen op vrijdag en een training op zaterdagochtend, waarna de kwalificatie zaterdagmiddag om 13:45 uur lokale tijd (04:45 uur Nederlandse tijd) wordt verreden. De race over 23 ronden gaat zondagmiddag om 12:15 uur lokale tijd (03:15 uur Nederlandse tijd) van start.