Sterk optreden NTS RW Racing GP in lastige omstandigheden niet beloond

De condities in de kwalificatie voor de Moto2-race van de Grand Prix van Frankrijk hadden niet veel lastiger kunnen zijn. Het Bugatti Circuit in Le Mans was niet droog, maar ook niet doornat. In die uiterst verraderlijke omstandigheden reed Bo Bendsneyder in Q2 naar de zeventiende tijd. De 1.50.571 van Steven Odendaal was goed genoeg geweest voor de zevende plaats maar hij kwam er niet mee door Q1. Hij start morgenochtend vanaf plaats 21.

Na een bijzonder positieve ochtend was dat toch een beetje een teleurstelling voor NTS RW Racing GP. Op een iets opdrogende baan was Steven Odendaal in FP3 veruit de snelste geweest. De Zuid-Afrikaan was een van de weinigen die het aandurfde op slicks naar buiten te gaan. De laatste sessie waarin dat nog mogelijk was, was de Q1 van de MotoGP. In de kwalificatiesessies voor de Moto2 was het een uurtje later te vochtig geworden.

Odendaal werd met een tijd van 1.50.571 zevende in Q1, waarin hij de pech had dat een aantal van de snelste rijders (oa Jorge Navarro en Tom Lüthi, die zich uiteindelijk beiden op de eerste startrij kwalificeerden) zich ook in die sessie bevonden. Alleen de snelste vier gaan door naar Q2. De tijd van Odendaal zou ook in Q2 goed genoeg zijn geweest voor de zevende plaats, waardoor de Zuid-Afrikaan nog meer baalde.

Bo Bendsneyder had zich vrijdag al in Q2 gereden en dat bleek met deze omstandigheden niet per se een voordeel. Tussen de twee kwalificatiesessies door praatte Odendaal de Nederlander even snel bij over hoe de baan er bij lag, maar ondertussen begon het net iets harder te regenen waardoor de omstandigheden toch weer veranderden.

Bo Bendsneyder (17 – 1.52.505): “Heel jammer dit. Vanochtend in het halfdroge was de vering aan de achterkant iets te zacht. Die hebben we harder gezet en dat was stukken beter. Omdat het vanmiddag in Q2 natter was, hebben we het weer zachter gezet, maar dat bleek niet de juiste keuze. Alleen heb je in de kwalificatie maar een kwartier en dat was te weinig tijd om het aan te passen. Er had meer ingezeten, maar het is ook weer niet dramatisch. Bij de test in Aragon heb ik veel getraind op de starts en ik heb er meer vertrouwen in nu, maar veel zal afhangen van het weer. Daar is hier geen peil op te trekken.”

Steven Odendaal (21 – 1.50.571): “Gezien hoe het vanmorgen ging en gezien de tijd, is dit wel een teleurstelling. De snelste tijd van FP3 was een enorme opsteker en ik ging dan ook vol vertrouwen de kwalificatie in. Maar het was vanmiddag natter en het gevoel was totaal anders. In een sessie van een kwartier heb je nauwelijks gelegenheid om je aan te passen en dat heeft me toch wel gedwarsboomd. Met de tijd ben ik absoluut niet ontevreden, maar het is wel zuur dat het goed geweest zou zijn voor de derde startrij, terwijl ik er niet mee door Q1 ben gekomen.”