RW-Idrofoglia Racing GP klaar voor de Texas Rodeo op het Circuit of the Americas

Aankomend weekend wordt de derde Grand Prix van 2024 verreden op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Na een ijzersterke seizoenstart in Qatar verliep het raceweekend in Portimão wat moeizamer voor Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh waardoor de coureurs en het team erop gebrand zijn hun vorm weer te herpakken in de Verenigde Staten.

Omdat de Grand Prix van Argentinië dit jaar niet door kon gaan had de hele MotoGP paddock een extra weekend vrij voorafgaand aan de Amerikaanse Grand Prix. Het 5,513 kilometer lange circuit telt elf linkerbochten en negen rechterbochten waarbij het langste rechte stuk maar liefst 1200 meter lang is. De hoogteverschillen en bochtencombinaties maken het tot één van de meest uitdagende circuits op de kalender.

In 2023 was Barry Baltus dichtbij een eerste podiumklassering maar zorgde een crash halverwege de race ervoor dat dit geen werkelijkheid werd. Zonta van den Goorbergh kwam een jaar geleden dichtbij de punten op het heuvelachtige en hobbelige Circuit of the Americas.

Barry Baltus: “Ik ben blij dat ik dit weekend weer op de motor ga stappen. Het Circuit of the Americas is een circuit waar ik erg graag rijd, vorig jaar waren we er snel. Ik kan niet wachten om vrijdag weer op de motor te springen en te zien wat ons niveau is. We moeten ons verbeteren ten opzichte van Portimão. Ik voel me zelfverzekerd en ik ben klaar om te vechten.”

Zonta van den Goorbergh: “Na een redelijk lange onderbreking voel ik me weer helemaal klaar om te racen in de Verenigde Staten. Het was best een moeizaam weekend in Portugal maar ik denk dat we daar met ons werk van de afgelopen weken sterker van terugkomen. De afgelopen twee jaar vond ik het Circuit of the Americas een vrij lastige baan en was het lastig om daar het maximale eruit te halen. Het geeft echter de mogelijkheid om nu een grote stap te maken als we daar het juiste gevoel met de motor weten te krijgen, zoals we al eerder hebben gehad.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Na een langere stop dan verwacht gaan we komend weekend naar Austin. Het is een circuit waar we door de jaren heen eigenlijk altijd wel sterk zijn geweest. Vorig jaar hebben we kunnen zien dat Barry er heen snel was en ook Zonta was in staat om zich van een goede kant te laten zien. De verwachtingen zijn daardoor ook redelijk hoog en het zal goed zijn om de draad weer op te pakken waar we in Portugal mee geëindigd zijn. Dat weekend heeft wel laten zien dat het behalen van goede resultaten, zoals in Qatar, niet vanzelfsprekend is en niet iedere race volgens plan zal gaan. Het is ook voor de rijders een extra motivatie om er dit weekend weer het maximale uit te halen. Ik heb goede herinneringen aan de Verenigde Staten en hopelijk kunnen we er komend weekend weer wat nieuwe bij maken.”

Na een vrije training en twee officiële trainingen op vrijdag en zaterdag gaat zaterdagmiddag om 13:45 uur lokale tijd, 20:45 uur Nederlandse tijd de kwalificatie van start op het Circuit of the Americas. De race over zestien ronden begint zondag om 12:15 uur lokale tijd, 19:15 uur Nederlandse tijd.