Baltus kwalificeert zich als twaalfde in Texas, Van den Goorbergh strandt op P24

Het RW-Idrofoglia Racing GP team heeft zaterdag niet de gewenste resultaten behaald in de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Circuit of The Americas. Barry Baltus leek op weg naar een plaats op de eerste drie rijen maar eindige als twaalfde, Zonta van den Goorbergh strandde in Q1 en zal zondag vanaf de 24e plaats aan de Amerikaanse Grand Prix moeten beginnen.

De eerste twee dagen op het Circuit of The Americas zijn geëindigd met gemengde gevoelens voor RW-Idrofoglia Racing GP. Barry Baltus sloot de eerste dag op het uitdagende circuit af met de zesde tijd en wist zich zaterdagochtend rechtstreeks te plaatsen voor Q2. In die sessie was de Belg zeer snel maar uiteindelijk eindigde hij op de twaalfde plaats. Hoe dan ook is er met zijn sterke racetempo nog van alles mogelijk op zondag.

Zonta van den Goorbergh eindigde vrijdag als 23e op de tijdlijst en viel zaterdagochtend net buiten de boot waardoor hij naar Q1 moest. De achttienjarige Nederlander liet zien dat de snelheid erin zat maar op het moment van de waarheid werd de benodigde rondetijd niet gereden. Hierdoor zal Van den Goorbergh zondag vanaf de 24e plaats moeten starten. Ook hij beschikt over een goed racetempo maar vanaf de achtste startrij zal het een zware uitdaging worden.

Barry Baltus – P12: “Vandaag was geen slechte dag maar ook niet echt hoe ik het had gewild. Ik mikte op de eerste twee rijen maar het lukte me niet om me daar te kwalificeren. Ons tempo is goed en daarom heb ik vertrouwen in de race van morgen. Het team heeft het geweldig gedaan en ik voel me goed maar het is jammer dat we er niet in geslaagd zijn om een paar posities naar voren te staan. Het is wat het is en morgen zullen we alles geven voor een goed resultaat.”

Zonta van den Goorbergh – P24: “Vandaag was één van die dagen dat het niet ging zoals het moest gaan. Allereerst wil ik mijn excuses aanbieden aan het team voor de gemaakte fouten vandaag. We hadden veel verder naar voren moeten staan en dat was ook zeker mogelijk geweest, maar door een paar fouten van mijzelf staan we behoorlijk ver naar achteren. Allereerst de valpartij in de Training 2 toen ik met een ronde bezig was die goed genoeg was voor rechtstreekse plaatsing in Q2. Het kwam een beetje onverwachts maar het is hoe dan ook gebeurd.

In de kwalificatie had ik wat verkeer voor me en kwam het aan op de laatste ronde. De eerste twee sectoren waren goed maar in de derde sector maakte ik een grote fout waardoor mijn voet van de steun afschoot en ik de bocht niet meer kon halen. Dat heeft ons een goede kwalificatiepositie gekost, ik mag niet zover naar achteren staan want daarvoor zijn we niet hier. We hadden een goede strategie en een goede motor maar ik heb het zelf niet af weten te maken. Maar het is nu gebeurd en we kijken uit naar morgen waar ik alles zal geven om een goed resultaat mee naar huis te kunnen nemen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Aan Barry’s kant van de box hebben we opnieuw een hele goede dag gehad, misschien dat het uiteindelijke resultaat net niet was waar we op gehoopt hadden. Een plaats op de eerste drie startrijen had voor ons moeten zijn en het tempo van Barry was ontzettend goed dus er had nog iets meer ingezeten. We zullen morgen in de race moeten zorgen dat we de eerste ronde goed doorkomen en dan verwacht ik dat we heel competitief kunnen zijn.

Zonta heeft het vandaag helaas niet voor elkaar kunnen krijgen ondanks dat we de hoop hadden op een goede prestatie. De snelheid was er zeker maar soms moeten er meerdere factoren op de juiste plek vallen. Aan de andere kant moet je soms bepaalde dingen afdwingen en dat is dit weekend te weinig gebeurd, dan ben je afhankelijk van het geluk dat hij dit weekend niet heeft gehad. Het kwam aan op de laatste ronde in Q1 en dan moet je zo’n ronde goed afmaken. Dat is helaas niet gebeurd dus het zal morgen een hele zware race voor hem worden.”

De Moto2 race over zestien ronden op het Circuit of The Americas gaat zondag om 12:15 uur lokale tijd, 19:15 uur Nederlandse tijd van start.