Redelijke kwalificatie Bendsneyder en Raffin ondanks half verloren dag

De tweede dag van de MotoGP of the Americas was een vreemde dag. Door regen en onweer viel de ochtend letterlijk in het water, waardoor de vrije trainingen niet konden doorgaan. Zonder die gebruikelijke voorbereiding begonnen Bo Bendsneyder en Jesko Raffin aan de kwalificatie voor de Moto2. Die leverde voor Bendsneyder de 16de plaats op en voor Raffin de 21ste.

De vrije trainingen werden na een paar keer uitstel en veel onduidelijkheid uiteindelijk afgelast. Het lange wachten was dus voor niets. Wat NTS RW Racing GP betreft was een natte training wel welkom geweest. “Voor de tijden had het niet veel gebracht, maar we hebben dit jaar nog niet in de regen gereden, terwijl we vorig jaar heel sterk waren in natte omstandigheden. We waren dus wel benieuwd”, zei teammanager Jarno Janssen.

Zeker na de moeilijke eerste dag wilden ook Bo Bendsneyder en Jesko Raffin graag rijden om verder te werken aan de settings en ritme op te bouwen, maar daar kwam het niet van. In Q1 moesten ze er dus meteen vanaf het begin staan, want in een kwartier moest het gebeuren. Bendsneyder herpakte zich sterk na de moeilijke eerste dag en ging met de tweede tijd (2.12.043) door naar Q2.

Raffin had iets meer moeite om zijn draai te vinden, maar sloot de sessie toch af met de zevende tijd (2.13.033). In Q2 kon Bendsneyder zijn tijd van Q1 net niet verbeteren. Zijn 2.12.669 was goed voor de zestiende plaats op de startgrid van de Moto2-race, die om 19.20 uur Europese tijd begint.

Bo Bendsneyder (16 – 2.12.669): “Ik ben wel blij met de kwalificatie, maar ik denk ook dat er meer in had gezeten, want in Q1 was ik sneller. In Q2 zat er iets meer wind en daardoor had ik het moeilijker. Ten opzichte van de eerste dag ben ik zeker niet ontevreden. Het is nu aan mij om er een goede race van te maken en zoveel mogelijk punten te pakken. Ik moet bewijzen dat ik ook agressief kan starten, zodat ik er meteen vanaf het begin beter bij zit.”

Jesko Raffin (21 – 2.13.033): “Ik ben niet zo blij. Het was een lange zit vanochtend en een verloren dag, terwijl we die tijd zo hard nodig hadden. In een kwartier tijd konden we geen setting vinden die voor mij goed werkte. Door de regen voelde de baan ook heel anders aan dan gisteren: de grip was niet zo goed. Ik ben teleurgesteld over het resultaat, omdat we er gisteren veel beter bij zaten dan nu. Vanaf de 21ste plaats om punten knokken is nu eenmaal een stuk moeilijker dan vanaf de zeventiende plaats. Morgen is een nieuwe dag, met nieuwe kansen. We gaan er het beste van maken.”