Raffin tevreden na eerste dag Austin, Bendsneyder nog niet

De moeilijke en extreem hobbelige baan van het Circuit of the Americas maakte het niet eenvoudig voor de coureurs van NTS RW Racing GP. Jesko Raffin sloot de eerste dag in Texas af op de zeventiende plaats en daarmee was de Zwitser best tevreden. Bo Bendsneyder was dat niet met zijn 24ste plaats in de gecombineerde stand van de twee trainingen. De Nederlander kon zijn tijd van de eerste training in de middagsessie niet verbeteren.

De eerste dag van de MotoGP of the Americas begon heel aardig voor zowel Bendsneyder als Raffin. Met de vijftiende tijd was Bendsneyder maar een fractie verwijderd van rechtstreekse plaatsing voor Q2. Raffin zat er met de zeventiende tijd ook niet ver vanaf.

De bedoeling was om de lijn door te trekken in de tweede sessie. In het geval van Raffin lukte dat goed. Met 2.11.810 was hij een stuk sneller, al veranderde de positie niet. In het geval van Bendsneyder slaagde het plan niet. Door een storing in de elektronica moest Bendsneyder twee keer terug de pits in om de boel te laten resetten. Dat kostte niet alleen tijd, maar ook ritme waardoor de Rotterdammer niet meer lekker op de NTS zat. Bendsneyder kon zijn 2.12.466 van FP1 niet verbeteren en bleef daardoor steken op de 24ste plaats.

“Dat is jammer”, vond ook RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen, “maar de verwachting is dat het morgen gaat regenen en dan zijn de tijden van vandaag sowieso waardeloos. Via Q1 hebben we nog alle kansen om in Q2 terecht te komen en een goede kwalificatie te rijden. Dat zit er best in, want beide coureurs hebben een goed tempo. Het is afwachten hoe hard het gaat regenen en hoe de baan er in die omstandigheden bij ligt.”

Bo Bendsneyder (24 – 2.12.466): “We hadden iets veranderd aan de voorkant van de machine, maar dat werkte voor mij niet. Doordat we al veel tijd waren verloren door de problemen met de elektronica konden we die verandering ook niet meer terugdraaien. Daardoor kon ik in FP2 mijn tijd niet verbeteren. Dat is jammer, want het zit er wel in. Dat weten we, dus morgen gaan we ervoor.”

Jesko Raffin (17 – 2.11.810): “Het gaat steeds beter. Ik moet wat meer constante rondetijden rijden, maar dat is op dit circuit heel moeilijk. Deze baan is erg technisch en door de vele hobbels is het lastig om de ideale lijnen te rijden. Maar juist daarom ben ik ook wel tevreden met mijn tijden en met de positie. Morgenochtend gaan we kijken of de volgende stap kunnen zetten, zodat we een goede kwalificatie kunnen neerzetten.”