Raffin zorgt met zevende plaats voor beste kwalificatie NTS

Jesko Raffin begint de Moto2-race van de Grand Prix van Australië zondag vanaf de zevende plaats op de grid. De Zwitser bezorgde NTS RW Racing GP daarmee het beste resultaat tot nu toe. Bo Bendsneyder wist net niet door te dringen tot QP2 en begint op Phillip Island vanaf de negentiende plaats. De race begint om 3.20 uur Nederlandse (winter)tijd.

De harde wind en een beetje regen maakten de zaterdag lastig. Desalniettemin zette Raffin al in FP3 de achtste tijd neer, waarmee hij opnieuw rechtstreekse plaatsing voor QP2 bevestigde. Bendsneyder kwam tot de vijftiende tijd, wat net niet genoeg was voor QP2.

In QP1 zette de Nederlander al snel 1.34.970 neer, wat aanvankelijk genoeg leek voor een plaats bij de eerste vier. Die tijd wist hij echter niet meer te verbeteren, waardoor hij naar de zesde plaats zakte. Met een gridstraf voor Sam Lowes, wegens een levensgevaarlijke actie op Raffin in FP2 op vrijdag, betekende dat de negentiende startplaats voor Bendsneyder.

Een paar spatjes regen aan het eind van QP1 waren een waarschuwing voor de rijders die in QP2 de baan op gingen. De sessie begon droog. Raffin zat er meteen goed bij en verzekerde zich met 1.34.243 van een plaats op de derde startrij. Met nog vijf minuten te gaan begon het echter weer te regenen en nu wat serieuzer, zodat niemand meer zijn tijd verbeterde.

Bo Bendsneyder: “De kwalificatie liep niet zoals ik wilde. Ik had best een goede tijd, maar liep aan het einde van de ronde tegen wat verkeer aan. Daarna kwam het steeds niet goed uit wat verkeer betreft en daarom besloot ik om een gaatje te laten vallen zodat ik meer ruimte had. Juist toen ik vrij baan had, was het in bocht 1 nat en kon ik geen snelle ronde meer rijden. Jammer, want een plaats bij de eerste vier en dus doorgaan naar QP2 had er wel ingezeten. Ik had veel moeite met de wind vandaag, veel meer dan gisteren. De verwachting is dat het morgen minder hard waait, waardoor ik hopelijk ook het goede gevoel van gisteren weer terug kan krijgen. Ik denk dat er toch wel een mooie wedstrijd in kan zitten vanaf de negentiende plaats.”

Jesko Raffin: “De zevende plaats, vanaf de derde startrij, is mooi. Dat geeft de kans om er vanaf het begin goed bij te zitten en een mooi resultaat te scoren. Maar we moeten afwachten wat het weer doet. Dat kan hier alle kanten op, maar we zijn voorbereid op zowel nat als droog, dankzij het goede werk van het team. Ik had ook last van de wind. Daardoor heb je minder gevoel met de motor. Desondanks hebben we in FP3 toch een aantal aanpassingen kunnen uitproberen, die goed uitpakten. QP2 was een beetje kort, door de regen, maar het resultaat is prima.”