NTS RW Racing GP sluit moeilijk seizoen af

Het resultaat van Bo Bendsneyder en Tommy Marcon in de Grand Prix van Valencia was niet waarmee NTS RW Racing GP het seizoen had willen afsluiten. De Nederlander finishte als 24ste, de Italiaan eindigde op de 27ste plek. De ingekorte Moto2-race leverde echter wel veel waardevolle informatie op waarmee NTS en het team verder kunnen in de voorbereiding op het seizoen 2020, dat woensdag begint met een test in Jerez.

Op basis van de trainingen en de kwalificatie mochten Bendsneyder en het team hopen op punten. Dat zat er echter niet in. De start van Bendsneyder was niet slecht, maar ook zeker niet goed genoeg om richting de top 15 op te stomen. Pas in de slotfase kon de Rotterdammer Ekky Pratama voorbij en pas toen reed hij zijn snelste rondetijden.

Tommy Marcon bereikte voor het eerst de finish van de Grand Prix. Ook hij had een redelijke start, maar de Italiaan verloor in de tweede ronde posities toen hij te wijd ging. Dat verlies kon hij gaandeweg de race wel weer goedmaken, zodat hij uiteindelijk als 27ste over de streep kwam.

De Moto2-race werd ingekort tot zestien ronden en begon een half uurtje later dan gepland als gevolg van een oliespoor en een massale crash in de Moto3. In de Moto2 gebeurden maar twee valpartijen.

“Ook in deze wedstrijd is er niet uitgekomen wat we hadden gehoopt”, stelde NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “We hebben een bewogen jaar achter de rug. Op basis van de voortekenen hadden we meer verwacht. We hebben niet de stap kunnen maken die nodig was. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Eén van de factoren die een rol hebben gespeeld is dat Bo Bendsneyder er grotendeels alleen voor stond. Door de blessure die Steven Odendaal voor de start van het seizoen had opgelopen, miste hij het begin van het seizoen en die achterstand kon hij niet inlopen. We hebben geluk gehad met Jesko Raffin, die veel werk heeft verricht, maar na drie wedstrijden was dat weer afgelopen en moesten we feitelijk weer opnieuw beginnen. De introductie van een nieuwe, bredere achterband in Jerez heeft ook niet in ons voordeel gewerkt. De ontwikkeling loopt dan een deuk op en ook Bendsneyder komt dan niet verder. Dat is een heel spijtige samenloop van omstandigheden in pas het tweede jaar van deze machine. We hebben echter wel heel veel geleerd en met die informatie wordt in Japan hard gewerkt om volgend seizoen met een verbeterde machine aan de start te komen.”

Voor NTS RW Racing GP begint al deze week het nieuwe seizoen met een tweedaagse test in Jerez. Daar komen Bo Bendsneyder en Jesko Raffin in actie – als het weer het toelaat tenminste – met nieuwe chassis voor 2020.

Bo Bendsneyder (24 op +25.732): “Het probleem in de race was dat ik niet de lijnen en rondetijden kon rijden die ik in de trainingen kon rijden. Ik kon in een groep niet hetzelfde doen als ik kan doen als ik alleen rijd. Pas toen ik vrij baan voor me had, kon ik weer rijden zoals je deze motor moet rijden. Na een goede eerste helft van het seizoen zijn we een beetje stil blijven staan, waar anderen wel een stap hebben kunnen maken. We zijn nu echt wel op de goede weg en hebben dat ook kunnen laten zien, alleen nog niet vaak genoeg.”

Tommaso Marcon (28 op +32.617): “Het is niet slecht, maar ook niet goed. Ik ging wijd toen ik wilde aanvallen. Noem het gebrek aan ervaring op dit niveau en met de motor. Zonder die fouten had ik wel wat dichter achter Bo kunnen eindigen en dat was mijn doel. Maar voor het eerst een hele Grand Prix uitrijden was een geweldige ervaring, waarvoor ik NTS RW Racing GP heel hartelijk wil bedanken. Ik hoop dat ik het team nog vaker van dienst kan zijn, want ik heb ervan genoten.”