Moeizame kwalificatie voor RW-Idrofoglia Racing GP in Portimão

De kwalificatiedag op het Autódromo Internacional do Algarve is moeizaam verlopen voor RW-Idrofoglia Racing GP. In de tweede kwalificatiesessie eindigde Barry Baltus als zestiende terwijl Zonta van den Goorbergh vanwege meerdere malen oponthoud niet door kon naar Q2. De Nederlander zal zondagmiddag vanaf de negentiende positie moeten starten.

De tweede Grand Prix van 2024 op het Autódromo Internacional do Algarve is op een lastige manier begonnen voor RW-Idrofoglia Racing GP. Na veel regenval voorafgaand aan het raceweekend was het Portugese circuit op vrijdag erg vies vanwege zand en stof dat op het asfalt lag. In de twee sessies op vrijdag was het dan ook voornamelijk een kwestie van de baan schoonrijden.

Dit betekende dat er zaterdagochtend meteen een flinke uitdaging stond te wachten voor Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh die in de tweede training een rechtstreekse plaats in Q2 moesten bemachtigen. De Belg slaagde daarin terwijl de Nederlander net iets tekortkwam en zich later zou moeten melden in Q1.

Het was duidelijk dat Van den Goorbergh de snelheid had om naar Q2 te gaan maar vanwege verkeer in zijn snelle ronden eindigde hij uiteindelijk als vijfde in de sessie, wat betekent dat hij zondag vanaf P19 moet starten. Baltus mocht wel aantreden in Q2 maar daarin kwam hij niet verder dan de zestiende positie. Hoe dan ook bieden ook deze startposities mogelijkheden op goede resultaten in de race van zondagmiddag op het Portugese circuit.

Barry Baltus – P16: “Vandaag was niet de dag waarop we gehoopt hadden. We moeten vrij ver naar achteren starten omdat ik geen goed gevoel heb met de motor. We zijn hard aan het werk en proberen een betere afstelling te vinden, maar voorlopig moeten afwachten hoe het morgen in de race gaat. Ik heb het volste vertrouwen in het team en ik verwacht nog steeds dat we morgen een goede race kunnen rijden.”

Zonta van den Goorbergh – P19: “Wat betreft de setup en het gevoel met de motor hebben we vandaag zeker een stap gemaakt. In de ochtend wisten we onze rondetijd met meer dan een seconde te verbeteren ten opzichte van vrijdag en in de kwalificatie maakten we opnieuw een stapje. Uiteindelijk kon ik niet mijn ideale rondetijd rijden omdat ik meerdere keren verkeer tegenkwam, het was erg frustrerend dat andere rijders niet aan de kant gingen. Dit resulteert in de negentiende startplaats en daar kan ik natuurlijk niet echt tevreden mee zijn, hoe dan ook zit de snelheid er wel in en gaan we in de race ons uiterste best doen om een goed resultaat te behalen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “In de ochtend hadden beide rijders een goed tempo waarbij Barry direct door kon naar Q2. Zonta moest naar Q1 en helaas kon hij uiteindelijk niet naar Q2. De snelheid was er zeker maar we hadden gewoon een beetje pech. We delen de baan met andere rijders en dan kan het wel eens voorkomen dat je gehinderd wordt. Dat is natuurlijk heel erg teleurstellend, vooral als je nét buiten die Q2 sessie valt. Daardoor start Zonta vanaf de negentiende plaats maar hij heeft het tempo en het zal belangrijk zijn dat hij de eerste paar ronden goed doorkomt. Hij heeft alles om morgen een goede race te rijden.

Ook bij Barry lukte het in de kwalificatie net niet om de ideale ronde eruit te persen, dat resulteert in de zestiende startplaats. We hadden zeker iets meer verwacht met beide rijders maar vanaf hier moeten we het morgen doen. Het is een uitdagend circuit en het wordt een lange race maar ik heb er alle vertrouwen in dat we morgen goede resultaten kunnen behalen.”

De Moto2 race over 21 ronden op het Autódromo Internacional do Algarve gaat zondagmiddag om 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd van start.