Moeizame kwalificatie voor Fieten Olie Racing GP in Mugello

Het was zaterdag een moeilijke dag voor Fieten Olie Racing GP op het Autodromo Internazionale del Mugello. Ondanks dat het racetempo van de drie rijders goed was kwalificeerde Mattia Pasini zich als achttiende voor zijn thuisrace, kwam Barry Baltus nét tekort op een plaats in Q2 waardoor hij als negentiende eindigde en moet Zonta van den Goorbergh zondagmiddag vanaf de 22e plaats starten.

Net als op vrijdag waren de omstandigheden in de ochtendsessie op zaterdagochtend beter dan die in de middag. In de belangrijke derde vrije training eindigden wisten alle drie de coureurs hun rondetijden niet voldoende aan te scherpen voor een rechtstreekse plaats in Q2, echter had Mattia Pasini al wel een plaats verzekerd dankzij zijn rondetijd op vrijdagochtend.

Dit betekende dat Baltus en Van den Goorbergh naar Q1 moesten. De Belgische coureur kwam slechts een tiende tekort op een plaats in Q2 en eindigde als vijftiende wat hem de negentiende startplaats oplevert. Ook van den Goorbergh was niet ver verwijderd van een plaats in Q2 en zal de race zondagmiddag vanaf de 22e positie moeten starten.

Pasini kreeg in Q2 te maken met een bandenprobleem waardoor hij het uiterste niet uit zichzelf en de machine kon halen. De 37-jarige Italiaan start daardoor zondagmiddag vanaf de achttiende positie aan zijn thuis Grand Prix.

Mattia Pasini – P18: “Ik ben een beetje teleurgesteld over de kwalificatie van vandaag. Vanochtend was het gevoel met de motor ongelooflijk, ik hoopte in de 1’50 te kunnen rijden in Mugello, dat was het doel. Toen ik aan Q2 begon met een gebruikte band voelde ik me al erg goed, maar toen we een nieuwe band monteerden had ik helemaal geen goed gevoel. Hoe dan ook, dat hoort bij racen en ik kijk uit naar morgen. Tot nu toe was het weekend erg goed met een sterk tempo en ik denk dat we morgen een goede prestatie kunnen neerzetten.”

Barry Baltus – P19: “Het was geen geweldige dag, vanaf de eerste training op vrijdagochtend hadden we het moeilijk. De derde training was iets beter maar het lukte ons niet om door te dringen tot Q2. Ons tempo is niet zo slecht maar we kwamen niet in Q2 dus dat is niet waar we moeten zijn. Morgen is een nieuwe dag en dan gaan we het zeker proberen, maar tot nu toe is het een moeilijk weekend voor ons geweest.”

Zonta van den Goorbergh – P22: “Ik ben redelijk blij met het tempo dat ik heb laten zien in de kwalificatie, alleen de positie is verre van ideaal. Ik was achtste in Q1 maar ik zat heel dicht bij een plaats in Q2, het is jammer dat dat niet gelukt is. Ik heb de hele kwalificatie alleen gereden, toen iedereen aan het wachten was ben ik gewoon doorgereden. Op het laatst was ik nog bezig met een verbetering en zat ik twee tienden onder mijn eigen snelste tijd, echter maakte ik toen een fout en kon ik ‘m dus niet afmaken. Ik heb meerdere ronden binnen anderhalve tiende gereden en dat is op zich mooi, maar in de kwalificatie moet je er één snelle ronde uit persen. Het hele weekend heb ik voor m’n gevoel nog niet die perfecte ronde gereden dus daar moeten we aan werken. We moeten nu zien hoe de race gaat verlopen, we starten vanaf de 22e plaats en als de openingsfase goed verloopt kunnen we zeker een goed resultaat behalen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was best wel een zware dag vandaag, zowel voor Barry als voor Zonta. Het hele weekend zaten we heel dichtbij een plaats in Q2, en het leek erop dat we dat met Barry net voor elkaar zouden kunnen krijgen, maar dat ging uiteindelijk net mis. Zonta reed vandaag heel goede rondetijden en hij komt steeds dichterbij, we moeten niet vergeten dat er heel veel van hem gevraagd wordt en dat hij de aansluiting zo goed als te pakken heeft met de groep rijders die strijdt voor de punten. Daar gaan we ook gewoon voor en zeker in de komende weken wordt dat cruciaal.

Mattia ging direct door naar Q2 en we hadden ook verwacht dat hij daar een goed resultaat zou behalen maar met zijn strategie gokte hij op het laatste gedeelte van de kwalificatie. Helaas pakte dat niet goed uit en kreeg hij het juiste gevoel met de banden niet, daarom kwam hij niet in zijn ritme en resulteerde dat in een achttiende plaats op de grid. Met een negentiende plaats voor Barry en een 22e plaats voor Zonta staan we heel dicht bij elkaar. Het zal zeker niet makkelijk worden in de race maar in Mugello kan er van alles gebeuren. We zullen ons uiterste best doen en zien dan wel waar het eindigt.”

De Moto2 race over negentien ronden op het Autodromo Internazionale del Mugello gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.