Hoge verwachtingen bij NTS RW Racing GP

Natuurlijk, aan het begin van een nieuw motorseizoen is iedereen hoopvol. Maar het is lang geleden dat de verwachtingen bij NTS RW Racing GP zo hooggespannen waren als aan de vooravond van het seizoen 2019, zo werd duidelijk bij de teampresentatie op de Motorbeurs in Utrecht.

Met een nieuw NTS-frame, dat gemaakt is op het nieuwe motorblok van Triumph, een nieuwe, Nederlandse coureur – Bo Bendsneyder – en een ervaren testrijder en rijderscoach – Alex de Angelis – aan boord, staat RW Racing GP er goed voor. “Wij zijn het enige team dat met het NTS-frame rijdt en dat geeft qua testen wat voordelen”, vertelde teammanager Jarno Janssen. “Wij zijn al vanaf de zomer aan het testen met de nieuwe Triumph-motor en hebben daardoor het frame volledig op die motor kunnen aanpassen. Alex de Angelis heeft met de machine al honderden testkilometers gereden voordat onze coureurs Bo Bendsneyder en Steven Odendaal vorige week op de machine stapten.”

Voor Bo Bendsneyder ging er een wereld open. In november probeerde hij de NTS al eventjes, maar vanwege zijn beenblessure kon hij niet veel meters maken. Dat was vorige week in Valencia een stuk beter. “Ik heb een lastig debuutjaar gehad in de Moto2 en dat maakt het moeilijk om verwachtingen uit te spreken, maar het gevoel met deze machine, met dit motorblok, is echt waanzinnig. Het voelt heel natuurlijk aan. Ik heb in Valencia bij de eerste test tijden gereden die ik daar nog nooit heb gereden. Dat ik weer gewoon Nederlands kan spreken en met een ervaren man als Hans Spaan kan werken, maakt het er alleen maar beter op.”

Juist Hans Spaan – normaliter uiterst kritisch – is degene die de verwachtingen opstuwde. “De motor en het chassis passen goed bij elkaar. Dat merk je aan alles. Vooraf had ik het idee dat we blij mochten zijn als we elke race in de punten kunnen rijden, maar na de eerste test heb ik het idee dat er meer in zit. Op basis van wat ik heb gezien, denk ik dat het mogelijk moet zijn om heel regelmatig rond de top 10 te rijden. Het werk dat NTS heeft verzet is indrukwekkend.”

Het Japanse NTS is sinds de jaren zeventig gespecialiseerd in hoogwaardige metalen prototypes en onder meer actief in de ruimte- en luchtvaart. In de zomer van 2017, toen NTS met een prototype deelnam aan het EK Moto2, werden de eerste contacten gelegd tussen RW Racing GP en het Japanse bedrijf. Daaruit kwam een hechte partnership voort die nu het tweede jaar in gaat.

Steven Odendaal reed op de EK-machine en kwam vorig jaar voor RW Racing GP uit in de Moto2. “De nieuwe machine is onherkenbaar”, ervaarde de Zuid-Afrikaan, die wegens een gebroken voet niet veel kon rijden bij de test in Valencia. “Het is een 100% verbetering. Het is zo’n krachtig pakket dat we voorin mee moeten kunnen doen.”

Testrijder Alex de Angelis, die tijdens het seizoen ook als rijderscoach gaat fungeren, is bijzonder te spreken over de machine. “Ik ken de motor, met al zijn plus- en minpunten, en weet hoe die aanvoelt en reageert in bepaalde situaties. Als ik langs de baan ga kijken, kan ik dus ook direct aangeven waar de coureurs zich kunnen verbeteren, zeker in vergelijking tot andere rijders.”

Van 20 tot en met 22 februari is in Jerez de eerste officiële IRTA-test. Dan wordt meer duidelijk hoe Bendsneyder, Odendaal en de NTS-machine ervoor staan in vergelijking tot de rest van het veld.

Alle informatie over die test kunt u te zijner tijd vinden op onze website, waar u nu al alle informatie over de rijders, de motor, het team en het komende seizoen kunt vinden.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157706789609774″ items=”30″ type=”gallery”]