Hitte maakt herstart in Jerez er niet gemakkelijk op

Na bijna vier maanden was het dan eindelijk weer zover. Op het circuit van Jerez mochten de NTS Moto2-machines van Bo Bendsneyder en Jesko Raffin uit de kist waar ze begin maart in Qatar in waren opgeborgen. Met twee testsessies van elk veertig minuten werd de draad van het wereldkampioenschap weer opgepakt.

Het ging bepaald niet vanzelf. De omstandigheden in het zuiden van Spanje zijn half juli niet te vergelijken met de omstandigheden bij de test in februari, of met de omstandigheden bij een normale Grand Prix begin mei. “Het is gruwelijk warm”, vertelde NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “Het is rond de 40 graden Celsius en de asfalttemperatuur loopt op tot boven de 55 graden. Dat hebben we hier nooit meegemaakt, dus we kregen te maken met issues die we hier anders niet hebben.”
Jesko Raffin reed in de iets minder warme omstandigheden aan het einde van de ochtend zijn beste tijd van de dag: 1.44.230. Bo Bendsneyder kon in de schroeiende hitte aan het einde van de middag zijn tijd iets aanscherpen en zette 1.44.095 op de klok. Dat was niet waar NTS RW Racing GP op had gehoopt, maar Janssen is blij met de data en heeft goede hoop dat een aantal problemen voor vrijdag zijn opgelost.
“Het is voor iedereen wennen, zo’n eerste test weer na lange maanden. En zeker met deze hitte. We hebben de settings drastisch moeten aanpassen, maar in combinatie met wat roestigheid bij de coureurs, die maanden stil hebben gestaan, en moeilijke communicatie – het is altijd al een hoop herrie in de box, maar met mondmaskers en plastic kappen op wordt communiceren er niet gemakkelijker op – was het dus een lastige dag. Gelukkig hebben we een dag tijd om alle data goed te analyseren en te kijken wat we moeten doen om het vrijdag in de trainingen te laten werken.”

Bo Bendsneyder: “Het is fijn om weer op de NTS te kunnen rijden, maar het was inderdaad een lastige dag. We hebben veel werk verzet, maar er is ook nog wel veel te doen. Het ontbrak een beetje aan vertrouwen met de voorkant van de machine, maar met alle informatie die we vandaag hebben kunnen vergaren, heb ik er het volste vertrouwen in dat het team en ikzelf vrijdag de stap kunnen zetten.”

Jesko Raffin: “Heerlijk om weer te kunnen rijden na vier maanden! Het ging niet vanzelf. De ochtendsessie hebben we vooral gebruikt om te wennen en weer een beetje gevoel met de fiets te krijgen. Dat ging eigenlijk best aardig. In de tweede sessie zijn we op oude banden begonnen, maar toen we op nieuwe banden over gingen, had ik geen goed gevoel met de remmen. Het team heeft hard gewerkt om problemen op te lossen, maar ook voor hen is dat niet gemakkelijk, in deze hitte met mondmaskers en plastic kappen voor het gezicht.”