Gemengde gevoelens na keurige 16e en 17e plek in Le Mans

De race-dag van de GP van Frankrijk 2021 begon met een warm up training op een natte baan en met een prima resultaat voor Barry Baltus tijdens die training: een keurige negende plek.

Na de nodige regen in Le Mans, was het voor de start van de race droog op het circuit en dat betekende een zogenoemde “dry race”. Dit houdt in dat de race bij regen afgebroken zou gaan worden en afhankelijk van het aantal gereden ronden er wel of niet een vervolg komt. Ondanks dat het droog was, was de baan op diverse plaatsen nog nat en daardoor verraderlijk. Dat was de situatie voor de NTS RW rijders vlak voor de start.

A01I7964 scaled

Met deze wetenschap is het een kwestie van voorzichtig beginnen en op de motor blijven zitten want je weet dat er rijders zijn die gaan vallen omdat ze de motor niet onder controle kunnen houden of te veel risico nemen. En dat was ook precies wat er tijdens de Franse race van het Moto2 wereldkampioenschap gebeurde! De beide NTS RW mannen eindigden op de plekken 16 en 17. Voor zowel Hafizh Syahrin als Barry Baltus de beste klasseringen van 2021.

Maar toch…gemengde gevoelens overheersen bij het team omdat de WK-punten zo dichtbij waren (vanaf de 15e plaats krijg je immers punten). Teammanager Jarno Janssen verwoordt de sfeer in de pitbox na afloop van de race: “We zijn er vandaag in geslaagd om zeker competitief te zijn in dit veld. Dat is voor ons de belangrijkste winst vandaag. Hafizh Syahrin had een geweldige start en maakte direct tien plaatsen goed in de eerste ronde. Door vervolgens het juiste tempo te rijden en geconcentreerd te blijven, reed hij halverwege de race op de 11e plek. Dat was gewoon erg goed en de kans op punten werd groter. Helaas verloor de machine van Hafizh vermogen tijdens de laatste zes ronden en was het voor hem onmogelijk om de hoge klassering vast te houden. Dat spijt ons enorm voor hem. Voor Barry Baltus was het zijn eerste Moto2 race en hij en wij zijn tevreden met die 17e plek aan de finish.”

Voor de volgende races en de komende test, was de race vandaag een belangrijke opsteker. Om te zien dat het team sterk was geeft vertrouwen voor de toekomst en geeft een positieve boost aan het team. Dit bevestigt Hafizh ook maar hij baalt tegelijkertijd natuurlijk enorm van zijn finish net buiten de punten. Het geloof in de toekomst is echter zeker ook bij hem aanwezig.

Met Barry Baltus kijken we nog wat uitgebreider terug op zijn race weekend. Hij liet vandaag zien een echte racer te zijn en Barry hield een positief gevoel over aan deze Franse GP: “Het was zeker geen slecht weekend voor mijn eerste Moto2 race ooit. Het was vandaag erg tricky op het circuit door de regen en de nog natte baan. Maar ik denk dat we als team een goede prestatie hebben neergezet vandaag. Vrijdag was het voor mij nog lastig om terug te komen na een periode van zes weken zonder races. Gisteren had ik snel het goede gevoel en vooral door mijn sterke warm up vanochtend kreeg ik veel vertrouwen omdat ik voor de eerste keer op een Moto2 motor in de regen reed en direct een top 10 tijd kon rijden. We hebben dat gevoel mee kunnen nemen naar de race en gelukkig hebben we als team de juiste keuzes gemaakt zodat ik een mooie 17e positie kon scoren.”

Over twee weken wordt het wereldkampioenschap vervolgd in Italië met de race in Mugello. Ondertussen is ook bekend geworden dat de Finse GP dit jaar afgelast is in verband met Covid19. Als vervangende race is een tweede race in Oostenrijk aangewezen, in het weekend van 6 – 8 augustus, de Steyr Grand Prix.