Fieten Olie Racing GP klaar om het tij te keren op het tropische Sepang International Circuit

Dit weekend wordt de achttiende Grand Prix van het seizoen verreden op het Sepang International Circuit in Maleisië. Het is de vijfde en laatste race in Azië dit jaar en het begin van de laatste ‘triple header’ waarmee dit seizoen ten einde komt.

Het 5,54 kilometer lange Sepang International Circuit is voor een groot deel van de MotoGP paddock bekend terrein. Het staat al sinds 1999 op de kalender en is voor de MotoGP teams ook het gekozen circuit om in de winter te testen. De tien rechterbochten en vijf linkerbochten zijn afwisselend van zeer langzaam en snel, in combinatie met de twee lange rechte stukken en de tropische hitte is het Maleisische circuit een flinke uitdaging voor mens en machine.

Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh begonnen de overzeese trip zeer goed met overtuigende puntenfinishes in India en Japan. Vervolgens werd er slechts één punt gescoord in de drie races in Indonesië, Australië en Thailand waardoor het team zeer gemotiveerd is om daar dit weekend op het Sepang International Circuit verandering in te brengen.

Met temperaturen ruim boven de 30°C en zeer hoge luchtvochtigheid in Maleisië zal ook dit weekend weer een zware uitdaging worden. De weersvoorspellingen geven aan dat er ook hevige regenbuien zullen vallen dus zal het team op alle omstandigheden voorbereid moeten zijn.

Barry Baltus: “Het was fijn om een week thuis te zijn en een beetje te ontspannen, maar nu ligt de focus weer op racen. Maleisië is bijna een nieuw circuit voor mij want vorig jaar werd ik er in de eerste sessie afgereden en daarmee eindigde mijn weekend. We gaan proberen om deze laatste drie raceweekenden van het jaar beter te maken dan de vorige.”

Zonta van den Goorbergh: “Het was fijn om na de drie achtereenvolgende raceweekenden weer even een week rust te hebben. Ik heb mijn rust kunnen pakken en voel me goed voorbereid voor de laatste drie races van het jaar. Hopelijk valt het geluk nu weer iets meer onze kant op, dat was de laatste drie weken namelijk niet zo. We gaan ons best doen om het seizoen met deze laatste drie races goed af te sluiten. Het Sepang International Circuit is voor mij een compleet nieuwe baan omdat ik vorig jaar geblesseerd was. Het is één van de langere circuits op de kalender en het ziet er mooi uit dus ik kan niet wachten om te beginnen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Met deze laatste drie races van het jaar komt het seizoen langzaam maar zeker ten einde. We zijn net aangekomen in Kuala Lumpur en gaan volgende week naar Qatar waarna we het seizoen afsluiten in Valencia. We zijn deze overzeese trip heel goed begonnen maar hebben daarna ook een paar keer het geluk niet aan onze zijde gehad. Dat hoort bij het racen maar ik denk dat de week rust na Thailand ons goed heeft gedaan. We zijn nu vol goede moed naar Maleisië afgereisd en we staan er in ieder geval beter voor dan een jaar geleden, toen reden beide rijders niet vanwege blessureleed. Nu zijn ze allebei topfit dus laten we zien wat dit weekend ons gaat brengen.”

Het raceweekend op het Sepang International Circuit begint met twee trainingen op vrijdag en een training op zaterdagochtend, waarna de kwalificatie zaterdagmiddag om 13:45 uur lokale tijd (06:45 uur Nederlandse tijd) wordt verreden. De race over 17 ronden gaat zondagmiddag om 13:15 uur lokale tijd (06:15 uur Nederlandse tijd) van start.