Baltus kwalificeert zich als veertiende in Maleisië, Van den Goorbergh start vanaf P20

Barry Baltus heeft zich zaterdag als veertiende gekwalificeerd voor de Grand Prix van Maleisië. Zonta van den Goorbergh start zondag vanaf de twintigste plaats op de grid op het Sepang International Circuit waar de Nederlander dit weekend voor het eerst rijdt.

Fieten Olie Racing GP heeft zich zaterdag op het Sepang International Circuit van een goede uitgangspositie verzekerd voor de Maleisische Grand Prix. Het weekend begon moeilijk voor het Nederlandse team met beide coureurs buiten de top twintig na de twee trainingen op vrijdag. Toch hadden beide coureurs een goed gevoel met hun Moto2 machines en dat werd op zaterdag bewezen.

Baltus eindigde in de derde training als achtste waarmee hij zich verzekerde van een plaats in Q2. Van den Goorbergh kreeg helaas te maken met een technisch mankement waardoor hij in Q1 stond. Daarin wist de Nederlander zijn tijd op indrukwekkende wijze flink aan te scherpen maar het was helaas net niet genoeg voor een plaats in Q2. Baltus verbeterde zijn tijd ook verder in Q2 en behaalde uiteindelijk de veertiende startpositie voor de Maleisische Grand Prix, zijn beste kwalificatieresultaat sinds de Grand Prix van India.

Barry Baltus – P14: “Vandaag was een positieve dag vergeleken met de afgelopen weken. Gisteren had ik al een behoorlijk goed gevoel, hoewel dat niet te zien was aan de positie. Vanochtend slaagde ik er voor het eerst sinds lange tijd in om rechtstreeks naar Q2 te gaan, het is erg fijn om me weer goed te voelen met de motor. In de kwalificatie kon ik niet de perfecte ronde rijden maar het was niet al te slecht. Nu richten we ons op morgen waar het belangrijk is om op de motor te blijven zitten. Het wordt een lange en veeleisende race. Ik wil het team bedanken voor het werk dat ze vandaag hebben gedaan en nu zullen we zien wat we morgen kunnen bereiken.”

Zonta van den Goorbergh – P20: “We begonnen de dag vrij goed en ik was meteen redelijk snel. In de tweede run gingen we voor een time-attack maar helaas kregen we te maken met een elektronisch probleem. Dat hebben we gelukkig weten op te lossen voor de kwalificatie maar we gingen die sessie in met heel weinig gereden kilometers. De kwalificatie was uiteindelijk niet zo slecht en ik kwam maar een paar tienden tekort op een plaats in Q2. Hoe dan ook merk je wel dat we wat rijtijd tekortkomen, die ervaring hebben we nodig voor in de race. Ondanks dat ik er een goede ronde uit heb weten te persen is dit niet waar ik wil staan. Dat is jammer maar morgen is de race en die zal lang en zwaar worden. Het wordt naar verwachting een echte slijtageslag dus en wie weet kunnen we er nog een goed resultaat uit slepen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Na gisteren hebben we vandaag met beide coureurs een grote stap kunnen maken. Met Zonta hadden we in de ochtend wat elektronische problemen, daar hadden we gisteren ook al last van. We dachten dat het probleem opgelost was maar het kwam vanochtend terug. Dat kun je natuurlijk nooit gebruiken maar zeker niet op een circuit dat nieuw is. Zonta kwam sterk terug maar kreeg het helaas net niet voor elkaar om naar Q2 te komen. Hoe dan ook geeft de twintigste startplaats een goede uitgangspositie voor morgen.

Barry heeft een hele grote stap gemaakt, zo ging hij in de ochtend met de achtste rondetijd meteen door naar Q2. In Q2 was het toch iets lastiger met de hogere asfalttemperatuur. Uiteindelijk moeten we tevreden zijn met de veertiende startplaats, ook aan die kant van de box hebben we vertrouwen voor morgen.”

De Moto2 race over 17 ronden op het Sepang International Circuit gaat zondag om 13:15 uur lokale tijd, 06:15 uur Nederlandse tijd van start.