Baltus bezorgt Fieten Olie Racing GP vijf punten in Maleisië, Van den Goorbergh eindigt als 18e

In de Moto2 race op het Sepang International Circuit is Barry Baltus zondag als elfde over de finish gekomen. De Belgische coureur begon goed en schoof al gauw een aantal posities op. Uiteindelijk passeerde hij de finish als elfde waarmee hij vijf punten voor Fieten Olie Racing GP heeft gescoord. Na een uitdagend weekend werd het een lastige race voor Zonta van den Goorbergh, de Nederlander eindigde als achttiende.

Na een moeizame vrijdag en een betere zaterdag stond zondagmiddag de zeventien ronden lange Moto2 race op het Sepang International Circuit op het programma voor Fieten Olie Racing GP. Dankzij een sterke openingsfase maakte Barry Baltus een aantal posities goed en schoof hij op naar de tiende positie. Daar reed hij tot halverwege de race totdat hij één plaats moest prijsgeven. Uiteindelijk kwam de negentienjarige Belg als elfde over de finish waarmee hij vijf punten scoorde, zijn eerste punten sinds de Grand Prix van Japan.

Nadat hij dit weekend veel rijtijd tekortkwam zou het hoe dan ook een uitdagende race worden voor Zonta van den Goorbergh. De Nederlander reed een sterke openingsfase en schoof op naar de zestiende positie waarna hij in de vierde ronde vier posities moest inleveren. Met een constant tempo reed de zeventienjarige coureur een solide race en sloot hij een moeilijk weekend af met de achttiende positie.

Barry Baltus – P11: “Aan het einde van deze lange overzeese trip en een aantal zeer moeilijke momenten ben ik blij dat ik weer in de punten ben geëindigd. Ik ben blij met mijn race van vandaag, zowel fysiek als mentaal was het erg zwaar. In het algemeen was dit een goed weekend dus we moeten blijven leren en vanaf hier verder bouwen.”

Zonta van den Goorbergh – P18: “Het was een heel moeilijk weekend voor ons en eigenlijk liepen we vanaf vrijdag al achter de feiten aan. Gisteren kon ik het enigszins compenseren met ene goede rondetijd in de kwalificatie maar vanwege een tekort aan rijtijd zou het hoe dan ook een lastige race worden. Ik heb mijn best gedaan om zo snel en constant mogelijk te zijn maar uiteindelijk is dit natuurlijk niet waar ik wil eindigen, niet qua positie en niet qua rondetijden. Ik heb vandaag echt alles gegeven, dit was de zwaarste race van mijn leven. Aan inzet heeft het dit weekend niet gelegen, ook het team heeft er alles aan gedaan om de problemen op te lossen. We hebben veel geleerd van dit weekend en moeten dit meenemen naar de komende twee races waar het hopelijk iets voorspoediger zal gaan.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Ik denk dat we met Barry een hele goede race hebben gehad. Het was zeker niet makkelijk maar we staan weer op een plaats waar we thuishoren. Het is goed om te zien dat Barry nu weer mee kan strijden voor een plaats bij de eerste tien. Dit is goed voor het vertrouwen van hem na drie moeilijke races.

Aan de kant van Zonta was het een heel lastig weekend. Vanwege wat technische problemen en twee crashes zijn we veel rijtijd tekortgekomen en dan wordt het op zo’n race in deze omstandigheden heel moeilijk. Hij heeft zijn uiterste best gedaan en gevochten, dan is dit het resultaat wat daar vandaag bij hoort. We moeten hierop verder bouwen en de opgedane kennis meenemen naar de volgende race.

Het is goed voor de moraal van het team dat we wat punten mee hebben kunnen nemen en dan gaan we ons nu klaarmaken voor de volgende twee races in Qatar en Valencia. We kijken met een positieve blik naar de komende twee raceweekenden.

Tot slot wil ik ook nog even stilstaan bij de historische gebeurtenis van vandaag met de zege van Collin Veijer in de Moto3 klasse, 33 jaar na de laatste Nederlandse Grand Prix overwinning. Het laat zien dat de nieuwe generatie met jongens als Veijer en Van den Goorbergh eraan komt en dat zij degenen zijn om in de toekomst rekening mee te houden. We hebben een groot motorsporthart en als Nederlanders is het geweldig om Collin daar bovenop het podium te zien. Chapeau en proficiat!”

Er is weinig rust voor Fieten Olie Racing GP en de rest van de MotoGP paddock aangezien komend weekend alweer de volgende Grand Prix op het programma staat. Van 17 t/m 19 november wordt de negentiende en voorlaatste Grand Prix van het seizoen verreden op het Lusail International Circuit in Qatar.