Bendsneyder pakt welkome punten

Met twee punten op zak kon Bo Bendsneyder terugkijken op een lastig, maar toch succesvol weekend op het Ricardo Tormo-circuit in Valencia. Met de 14de plaats was de Nederlandse rijder van NTS RW Racing GP best tevreden. Ook zijn Poolse teamgenoot Piotr Biesiekirski kon tevreden terugkijken op de GP van Europa, die hij besloot op de 22ste plaats.

De zondag was de eerste volledig droge dag van het Grand Prix-weekend. In de warm-up wisten de technici van NTS RW Racing GP toch een afstelling te vinden waarmee Bo Bendsneyder in de race uit de voeten kon. De start van de Rotterdammer was niet geweldig, maar halverwege de eerste ronde wist hij toch weer een handvol plekken te veroveren, waardoor hij aansluiting kreeg bij een groepje direct achter de top 10.
Bendsneyder vocht een aantal spannende duels uit met onder anderen Jorge Navarro, Tom Lüthi, Marcel Schrötter en Tetsuta Nagashima. Vier ronden voor het einde moest hij het groepje met Nagashima, Navarro, Schrötter en Aron Canet laten gaan, maar zijn veertiende plaats, met de bijbehorende twee punten, kwam geen moment in gevaar.
Piotr Biesiekirski moest door een foutje al vroeg de aansluiting missen, maar wist toch het verschil beperkt te houden. De jonge Pool kwam over de finish als 22ste, op minder dan een minuut van racewinnaar Marco Bezzecchi.

Bo Bendsneyder: “Het was geen gemakkelijk weekend, maar we mogen toch wel tevreden zijn. De kwalificatie was goed en ook de wedstrijd was zeker niet slecht. We hebben maar weinig tracktimne gehad op een droge baan, waardoor de warm-up eigenlijk de eerste sessie was waarin we iets konden proberen. In de warm-up was het gevoel nog niet goed, maar de mannen hebben daarna een paar dingen veranderd, waardoor ik in de wedstrijd wel meteen een beter gevoel had. De start was niet super, maar in bocht 4 en 5 kon ik weer veel goedmaken. Doordat we de crash van Fabio Di Giannantonio moesten ontwijken, ontstond er een gaatje naar de top 10. Ik kon eerst Lüthi inhalen en had daarna een goed gevecht met Navarro en Nagashima, maar hen inhalen lukte niet. Zeker halverwege de race was de pace echt goed. Op het laatst moest ik een gaatje laten vallen, omdat de motor een beetje haperde in de scherpe bochten, met veel lean angle. Ik was bang dat ik misschien zonder benzine zou vallen, dus heb ik iets rustiger aan gedaan. Ik wist dat ik de mannen voor me waarschijnlijk toch niet kon inhalen, en dat er achter me genoeg ruimte was, dus ik heb gekozen voor de zekerheid. Aankomen en punten pakken had mijn prioriteit.”

Piotr Biesiekirski: “Het was waarschijnlijk de moeilijkste race van het jaar, maar we konden toch eindigen met het kleinste verschil op de winnaar tot nu toe. Ik maakte een foutje in de eerste ronde, door naar neutraal te schakelen in bocht 6, en verloor het contact met de groep, maar ik was eigenlijk best snel in het eerste deel van de race. Daar ben ik heel blij mee, want daar heb ik meestal moeite mee. Helaas werd de grip steeds minder in de tweede helft van de wedstrijd, en daardoor zakte mijn tempo behoorlijk in. Dat was te verwachten, want we hebben geen enkele training kunnen doen met gebruikte banden door de veranderlijke omstandigheden.”