Bendsneyder 14de in vreemde kwalificatie

Wisselende omstandigheden speelden vandaag opnieuw een grote rol, met een natte maar opdrogende baan op het Ricardo Tormo-circuit in Valencia. In Q1 eindigde Bo Bendsneyder als vierde op regenbanden, maar in Q2 ging de Nederlander op slicks naar buiten, waarmee hij de 14e plek op de Moto2-grid van morgen bemachtigde. Piotr Biesiekirski wist FP3 als derde af te sluiten, maar in Q1 kon hij dat geweldige resultaat niet herhalen. De Pool zal de GP van Europa starten vanaf de 30ste plaats op de grid.

Een vochtige maar opdrogende baan onder zware bewolking was het decor voor FP3. Omdat de voorspellingen een droge middag in het vooruitzicht hadden gesteld, besloten veel rijders geen risico te nemen en het grootste deel van de sessie binnen te blijven. Bo Bendsneyder ging slechts vier ronden de baan op. Piotr Biesiekirski wachtte ruim een half uur, maar ging er in de slotfase van de sessie toch op uit, op slicks, om met een opmerkelijke derde tijd met 1.47.123 weer terug te keren in de box van NTS RW Racing GP. Als hij die rondetijd in Q1 had kunnen herhalen, zou Biesiekirski zich gemakkelijk hebben gekwalificeerd voor Q2, maar zijn 1.50.286 was niet genoeg.
De omstandigheden waren in Q1 weer helemaal anders, nadat met een nieuwe regenbui aan het einde van de Moto3-kwalificatie, de kans op een droog circuit op zaterdag was verkeken. Op een nog natte maar iets opdrogende baan in Q1, ging Bo Bendsneyder op regenbanden van de eerste naar de achtste plaats en weer terug, totdat hij er uiteindelijk in slaagde een rondetijd van 1.46.590 neer te zetten. Die tijd leverde een vierde plaats op en dus mocht Bendsneyder zich opmaken voor Q2.
In die tweede kwalificatieronde was het meer van hetzelfde, maar dit keer op slicks. Bendsneyder stond een tijdje op de zesde plaats, maar ondanks dat hij 3 seconden sneller was (1.42.662), op dat moment goed genoeg voor de tiende plaats, eindigde hij uiteindelijk als 14de. Het verschil met de top was met +3.726 opvallend groot. De eerste zes rijders zaten binnen een halve seconde, maar nummer 7 was al ruim een seconde langzamer dan polesitter Xavi Vierge.

Bo Bendsneyder: “Het was inderdaad een aparte kwalificatie. We moesten van ver komen, maar wisten in Q1 toch als vierde te eindigen. In Q1 was het nog iets te nat voor slicks, maar aan het begin van Q2 was het droog genoeg. Desalniettemin waren er nog steeds veel vochtige plekken en daar had ik weinig vertrouwen. Met de 14de plaats ben ik gezien de omstandigheden wel tevreden. We moeten afwachten wat er morgen gebeurt. De voorspelling is dat het droog zal zijn, maar dat is wat ze ook voor vandaag zeiden… Als de voorspelling uitkomt, zal de warmup erg belangrijk zijn, aangezien we weinig ervaring hebben met een volledig droge baan.”

Piotr Biesiekirski: “Na een veelbelovende sessie vanmorgen, toen ik me heel goed voelde op de slicks en als derde eindigde, verliep de kwalificatie niet volgens plan. Het grootste deel van de baan was droog, maar het was op sommige plaatsen nog steeds veel te nat voor slicks, vooral in de bochten 8, 12 en 13. De sessie begon goed, maar ik pushte te veel waardoor de banden te warm werden voor deze omstandigheden. Ik verloor ook veel grip in het midden van de bochten; iets waar we naar moeten kijken. Ik heb mijn beste ronde gereden onder een gele vlag, dus die tijd werd geschrapt, maar het zou toch niet veel hebben uitgemaakt. Het waren twee lastige dagen, maar het ziet ernaar uit dat we morgen een droge race krijgen en dan moeten we dus weer helemaal opnieuw beginnen, dus alles is mogelijk.”