Bendsneyder knokt zich naar uitstekende elfde plaats

Met vijf punten op zak kijken NTS RW Racing GP en Bo Bendsneyder terug op een uitstekende opening van het seizoen. De elfde plaats van Bendsneyder in de Grand Prix van Qatar is het beste resultaat voor zowel de Nederlander als NTS in de Moto2. Jesko Raffin moest na een problematische eerste ronde genoegen nemen met de 23ste plaats.

Met een kwalificatie op de vijfde plaats had Bo Bendsneyder zich al verzekerd van een goede uitgangspositie voor de race. Met een volle tank verloor hij een paar plaatsen in de eerste ronde, maar naarmate de wedstrijd vorderde wist hij het tempo goed bij te houden en kon hij zich prima staande houden in het gevecht met onder anderen Tom Lüthi, Fabio Di Giannantonio en Marcel Schrötter. In de slotfase wist de Rotterdammer zich van plaats 14 op te werken naar de elfde plaats, op minder dan tien seconden van racewinnaar Tetsuta Nagashima, die op zijn beurt bijna anderhalve seconde weg was gereden bij Lorenzo Baldassarri en Enea Bastianini.
Jesko Raffin maakte een lastig weekend door, nadat hij bij de tests voorafgaand aan de openingsrace kostbare tijd miste. De Zwitser werd bij de start bijna van de baan gereden en kwam na de eerste ronde als allerlaatste over de streep. Hij wist alsnog een aantal plaatsen goed te maken en finishte als 23ste.
“We kunnen terugkijken op een uitstekend weekend van Bo”, vond NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “We hebben laten zien waar we toe in staat zijn. De elfde plaats lijkt misschien tegen te vallen bij een start vanaf de vijfde plaats, maar Bo heeft naar mijn mening niets laten liggen. Het tempo lag hoog en dat heeft hij goed kunnen bijhouden. Bij Jesko kwam het er in de race niet uit. Hij mist ritme en vertrouwen. Voor hem is de pauze die we nu hebben wel goed. We weten niet wanneer de volgende race is; hopelijk kunnen we over een maand in Texas racen, maar niets is zeker.”

#64 Bo Bendsneyder: “Ik ben heel tevreden met plaats 11. In het begin had ik moeite met de volle tank, maar ik kwam steeds beter in het ritme naarmate de wedstrijd vorderde. Ik kon er steeds meer inhalen, zeker de jongens die afzakten doordat ze in het begin te veel van hun banden hadden gevraagd. Het is fijn om zo te beginnen, met het beste resultaat voor mezelf en voor NTS in de Moto2. Het is duidelijk dat we een flinke stap hebben gezet dit seizoen, maar we moeten blijven werken om nog dichter bij de top te komen.”

#2 Jesko Raffin: “Ik werd bij de start buiten de baan gedrukt en mocht al blij zijn dat ik overeind bleef. Het is niet hoe je een race wilt beginnen, maar het is niet anders. Ik was allerlaatste na de eerste ronde. Ik had niet het ritme om richting de punten te knokken en daar baal ik van. De volgende keer dat we weer kunnen racen moeten we opnieuw beginnen, maar we hebben nu wel data kunnen verzamelen van een complete race, zodat we kunnen kijken waar de verbetering zit. Het team en mijn monteurs hebben keihard gewerkt. Ze hebben er alles aan gedaan om het mij gemakkelijker te maken, en daar ben ik dankbaar voor.”