Bendsneyder en Odendaal stelen de show in Brno

NTS RW Racing GP stond in het middelpunt van de belangstelling op de tweede dag van de Tsjechische Grand Prix. In de ochtendsessie wist Steven Odendaal alle ogen op zich gericht door een spectaculaire redding waarmee hij zijn NTS-machine en zichzelf behoedde voor een crash. In de kwalificatie trok Bo Bendsneyder de aandacht door zich als tweede te plaatsen voor Q2, waarin hij uiteindelijk achtste werd.

Teammanager Jarno Janssen was dik tevreden aan het einde van een dag waarop de hoogtepunten elkaar snel opvolgden. “De redding van Steven was heel bijzonder. Dat hij het voor elkaar kreeg om de motor overeind te houden en daarna gewoon door te rijden: petje af! Maar ook petje af voor Bo, die in zeer moeilijke en wisselvallige omstandigheden de zevende plaats in FP3, de tweede tijd in Q1 en de achtste plaats in Q2 behaalde: zijn beste kwalificatieresultaat in de Moto2 tot nu toe. Wie weet wat er mogelijk was geweest zonder het schuivertje dat hij halverwege de sessie maakte? Hij stond toen op de tweede plaats…”

De opmerkelijke redding van Odendaal was trending topic op social media. In de derde vrije training leek de Zuid-Afrikaan met een highsider te crashen in bocht 13, maar hij hield het stuur vast, wist zijn voeten op het asfalt te krijgen en stuurde de motor al remmend naar de zijkant, terwijl de rook van de zolen van zijn laarzen kwam. De wonderbaarlijke redding is (gratis) terug te kijken op MotoGP.com

Met de redding nog in de benen – en met een beurs lijf na de zware crash van vrijdag – wist Odendaal ’s middags een elfde tijd (2.15.936) te rijden in Q1. Dat leverde hem de 25ste startplaats op de grid op voor de Moto2-race van zondag.

Bo Bendsneyder miste in FP3 rechtstreekse plaatsing voor Q2 op 0,02 van de veertiende plaats. In de zogeheten Pre Qualifying verzekerde hij zich met de tweede tijd alsnog van Q2. Daarin leek hij op weg naar een plaats op de eerste startrij toen een kleine schuiver in bocht 1 roet in het eten gooide. De Rotterdammer kon zonder schade zijn weg vervolgen, maar had wel een paar ronden nodig om weer in het ritme te komen en de banden op temperatuur te krijgen. In die tijd zakte hij van 2 naar 13, maar in de slotfase werkte hij zich met een 2.12.840 terug naar de vijfde plaats. Een paar rijders kwamen er nog onderdoor, waardoor Bendsneyder vanaf de achtste plaats start zondag.

Bo Bendsneyder: “Ik ben blij met de achtste plaats. Vanochtend ging het al erg goed, dus we wisten wat er eventueel mogelijk was. Het was jammer dat ik Q2 zo nipt miste, maar vanmiddag was het een voordeel, want ik kon in Q1 het gevoel opbouwen en dat meenemen naar Q2. Na mijn uitstapje in de grindbak kon ik gelukkig doorgaan en heb ik in de laatste ronde alles op alles gezet. Die aanval lukte. Een aantal rijders was op slicks overgegaan, maar door mijn schuivertje hadden we daar geen tijd voor. Het was ook niet ons plan. Dank aan mijn team voor het harde werk en een geweldige motor die ze me hebben gegeven.”

Steven Odendaal: “Het was een weergaloze redding vanochtend. Ik raakte een natte plek op de baan en werd gelanceerd. Ik heb geen idee hoe ik het heb gedaan, maar ik ben blij dat ik erin geslaagd ben de motor overeind te houden en er zonder een krasje of schrammetje vanaf te komen. De kwalificatie ging helaas minder goed en ik ben best teleurgesteld met het resultaat. Ik had verwacht dat ik sneller zou zijn in deze vochtige omstandigheden.”