Bendsneyder en Odendaal grijpen net naast punten

Bo Bendsneyder en Steven Odendaal zaten dichtbij de punten in de Grand Prix van Spanje, maar de rijders van NTS RW Racing GP konden er net niet bij. Met respectievelijk de zestiende en achttiende plaats waren ze zelf uiteraard niet blij, maar gezien het verloop van de tot vijftien rondes ingekorte race, mogen ze wel tevreden zijn.

Beide coureurs reden een sterke race, die na een grote crash in de tweede bocht werd herstart en ingekort. Bendsneyder kon de crash, waarbij vijf rijders en hun machines over de baan tolden, maar ternauwernood ontwijken. Remy Gardner en Dimas Ekky Pratama moesten de herstart aan zich voorbij laten gaan, Alex Marquez startte vanuit de pitstraat.

Op de smalle baan van het Circuito de Jerez Angel Nieto was het ook in de ingekorte race dringen geblazen. In de hectiek van de start verloor Bendsneyder een paar plaatsen, maar die kon hij al snel weer goedmaken. Ook Odendaal kon binnen een paar ronden wat naar voren komen. Voor de Zuid-Afrikaan was de wedstrijd in Jerez de eerste van het seizoen, na twee operaties aan zijn voet. Hem ontbrak het daardoor aan wedstrijdritme.

Pas toen Bendsneyder Stefano Manzi en Somkiat Chantra wist te passeren, had hij vrij baan. Het verschil naar het groepje voor hem – met onder andere Dominique Aegerter, Andrea Locatelli en Marcel Schrötter – was toen echter al opgelopen naar ruim 3 seconden. Daar kon hij nog wel bijna een seconde van af snoepen, maar de wedstrijd was te kort om zich nog echt in het gevecht om de punten te kunnen mengen.

NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen was niet ontevreden met het weekend. “Het resultaat – de zestiende plaats voor Bo – valt misschien een beetje tegen, maar we hebben dit weekend ook heel goede dingen gezien. We weten waar het aan schort en wat er beter moet en kan. De achttiende plaats voor Steven, die een paar maanden niet heeft gereden, is absoluut niet slecht. Dinsdag en woensdag gaan we testen in Aragon. Niet alleen hebben we veel nieuwe onderdelen voor de NTS te testen, we kunnen daar ook werken aan de starts van Bo en Steven kan kilometers maken om sneller weer in het ritme te komen.”

Bo Bendsneyder (16 op +18.335): “Mijn start was slecht, waardoor ik veel plaatsen verloor. Dat was cruciaal voor het uiteindelijke resultaat. Mijn snelheid in de race was wel goed, maar door de ingekorte wedstrijd was het lastig om nog naar de punten toe te rijden. Het is zeker belangrijk om te gaan werken aan de starts en dat is dus één van de punten die op de planning staan voor de test in Aragon.”

Steven Odendaal (18 op +22.591): “Voor een eerste race na een lange blessure met twee operaties hadden we niet veel méér kunnen verwachten. Ik merkte tijdens de wedstrijd ook wel dat mijn fysieke conditie nog niet 100 procent is, wat ook niet zo raar is. Het voelde goed om weer te racen en ik ben blij met de motor en het werk van het team. Dat zit wel goed. Nu moet ik zelf weer helemaal fit worden en meters maken.”