Baltus sterk in Austin en kwalificeert zich als twaalfde, Van den Goorbergh start vanaf P21

Barry Baltus heeft zich zaterdagmiddag als twaalfde gekwalificeerd in de Moto2 klasse op het Circuit of The Americas. Zonta van den Goorbergh start de Amerikaanse Grand Prix zondagmiddag vanaf de 21e plaats.

Dit weekend wordt de Amerikaanse Grand Prix verreden op het Circuit of The Americas in Austin, Texas. Barry Baltus was meteen sterk op het 5,51 kilometer lange circuit dat niet alleen over veel hoogteverschillen beschikt maar ook behoorlijk hobbelig asfalt heeft. De Belg eindigde in de drie vrije trainingen in de top tien, waarbij hij in de afsluitende sessie zelfs als tweede eindigde. Hierdoor kon Baltus direct door naar Q2.

Zonta van den Goorbergh eindigde als 23e na de drie trainingen waardoor hij naar Q1 moest. Hierin begon de 17-jarige Nederlander sterk maar vanwege de aanzienlijke toename in temperatuur was het gripniveau een stuk lager. Uiteindelijk klokte Van den Goorbergh de zevende tijd in de Q1 sessie waarmee hij als 21e op de startgrid staat.

Baltus leek na zijn sterke optreden in de derde training op jacht te gaan naar zijn beste kwalificatieresultaat tot dusver, maar een kleine schuiver zorgde ervoor dat hij cruciale tijd verloor in Q2. Uiteindelijk eindigde de achttienjarige coureur als twaalfde, een uitgangspositie van waar hij zal strijden voor zijn beste finish in de Moto2 klasse.

Barry Baltus – P12: “Vandaag was een heel goede dag. We hebben het vanmorgen uitstekend gedaan en het gevoel met de motor was geweldig. We leidden de derde training en eindigden op de tweede plaats, wat erg goed was. Daarna ging het in de kwalificatie niet zoals ik had verwacht, we eindigden als twaalfde. Ik had een kleine crash in de tweede ronde en toen probeerde ik de motor opnieuw aan de gang te krijgen om nog twee ronden te rijden. Uiteindelijk was het niet de beste kwalificatie maar we moeten op deze manier blijven werken, het is allemaal onderdeel van het proces. Ik denk dat we morgen een goede race kunnen rijden, ons tempo is goed dus we moeten vertrouwen hebben. We zullen zien wat er gebeurt.”

Zonta van den Goorbergh – P21: “Uiteindelijk denk ik dat we toch wel tevreden moeten zijn met de kwalificatie. P21 is niet helemaal waar ik wil staan, maar als ik kijk naar hoe de derde training ging denk ik dat het niet heel anders had kunnen gaan vandaag. In Q1 was het een stuk warmer dan alle sessies daarvoor waardoor er minder grip was. De rijders die uiteindelijk de snelsten waren in Q1 wisten zich ook in Q2 goed te kwalificeren, dus het niveau in Q1 was nu gewoon heel hoog.

Het is nou eenmaal niet anders, dit is een circuit dat ik erg lastig vind en moeite heb om sneller te gaan. We staan op 1,4 seconde van pole position en op zo’n lange baan is dat geen wereldramp, vooral omdat we in de derde training nog 2,6 seconden achter de snelste stonden. We hebben een stap gemaakt vandaag en hopelijk kunnen we er morgen een mooie race van maken.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We hebben tot nu toe een goed weekend met beide rijders. In Q1 was het moeilijk voor Zonta om naar Q2 te komen maar zijn rondetijd was flink verbeterd waarmee hij als 21e gekwalificeerd staat. Daar kunnen we niet ontevreden mee zijn, vooral gezien hoe competitief het veld is en welke rijders er uiteindelijk wel naar Q2 doorgingen.

Barry had een fantastisch begin van de dag met een P2 aan het eind van de trainingen. Dan krijg je altijd kriebels in je buik omdat er van alles mogelijk is in de kwalificatie. Echter zit een ongeluk in een klein hoekje, in dit geval was dat bocht 1 waar hij de voorkant kwijtraakte. Het duurde even voordat hij de motor weer aan de praat kreeg maar daarna wist hij zich sterk te verbeteren. Helaas zat er niet meer in dan de twaalfde positie, maar dat is natuurlijk wel een goede uitgangspositie om morgen voor een plaats in de top acht mee te doen: dat is dan ook zeker het doel.

Het had iets beter kunnen zijn, dus we moeten blijven werken om er ook in de cruciale momenten te staan. Daarin moeten we sterker worden en dan kunnen we de volgende stap maken.”

De Moto2 race over zestien ronden op het Circuit of The Americas gaat zondagmiddag om 12:15 uur lokale tijd, 19:15 uur Nederlandse tijd van start.