Baltus crasht in strijd om het podium in Austin, Van den Goorbergh finisht als zeventiende

Fieten Olie Racing GP heeft zondag in de Moto2 race op het Circuit of The Americas geen punten kunnen scoren. Zonta van den Goorbergh kwam als zeventiende over de finish na een solide race op het uitdagende circuit, Barry Baltus kwam ten val in de achtste ronde terwijl hij op de vijfde plaats reed, strijdend voor een plaats op het podium.

Vanaf de twaalfde plaats op de grid reed Baltus een goede openingsfase en wist hij al gauw wat plaatsen goed te maken. De Belg was één van de snelste coureurs op de been waardoor hij in de zevende ronde op de vijfde plaats was aangekomen. De achttienjarige coureur had uitzicht op het podium maar maakte vervolgens een fout in bocht 9 van de achtste waardoor er met een crash een teleurstellend einde kwam aan zijn beste Moto2 race tot dusver.

Van den Goorbergh kon zijn 21e startpositie vasthouden in de beginfase van de race maar zag de rijders die voor de puntenposities streden langzaam maar zeker vertrekken. De zeventienjarige Nederlander reed net als in Argentinië een sterke tweede helft van de race waarin hij in duel met thuisrijder Sean Dylan Kelly verwikkeld was. Deze onderlinge strijd besliste Van den Goorbergh in zijn voordeel waardoor hij als zeventiende over de eindstreep kwam.

Zonta van den Goorbergh – P17: “Er was vandaag niet heel veel meer mogelijk dan de zeventiende plaats. Ik ben uiteindelijk best wel blij met hoe de wedstrijd is verlopen, ik heb mezelf tot het uiterste gepusht. Ik had in het begin van de race wat problemen met de motor die in de neutraal schoot en dat kostte me wat tijd. Buiten dat was het best een mooie wedstrijd met wat gevechten in de laatste ronde. Het was niet het beste weekend maar we moeten er voor nu mee leven op een baan die mij niet zo ligt. We hebben veel geleerd en informatie verzameld, dit nemen we mee naar Jerez waar we weer ons uiterste best gaan doen.

Daarnaast wil ik ook Bo Bendsneyder feliciteren met zijn podium, mooi dat hij uiteindelijk nog als derde wist te finishen. Het is goed voor de Nederlandse motorsport dat er een Nederlander vooraan meedoet in het Moto2 wereldkampioenschap, laten we hopen dat het er binnenkort twee zijn.”

Barry Baltus – DNF: “Het was de beste Moto2 race van mijn leven, het was zeker teleurstellend om zo te eindigen. Ik vocht als een gek en ik voelde me zo sterk, de motor was geweldig. Dat is wat we moeten meenemen van dit weekend en op dezelfde manier doorgaan. Het hele weekend deden we vooraan mee, dus laten we zo doorgaan. In de top tien vechten is één ding, in de top vijf vechten is een hele andere stap. Nu moet ik aan mezelf werken zodat ik hier de volgende keer beter mee kan omgaan. We hebben laten zien dat we het kunnen dus laten we het de volgende keer weer proberen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Dit was niet hetgeen waar we op gehoopt hadden maar het was wel een ijzersterke race van Barry. We hadden de snelheid om naar het podium te gaan maar je moet het wel afmaken, de punten worden pas verdeeld op de finishlijn.

Barry’s start was niet geweldig maar je kon wel zien dat hij de snelheid had om naar voren te komen, ik denk dat we uiteindelijk achter Acosta en Arbolino hadden kunnen komen. We moeten hiervan leren en weer uitkijken naar de volgende. Dit hoort nou eenmaal bij het proces, hoe zuur het op dit moment ook is.

Zonta reed ook een goede race, hij heeft behoorlijk moeten vechten met Kelly. Hij was misschien iets te voorzichtig in het begin van de race waardoor hij de rijders daarvoor kwijtraakte. In ieder geval heeft hij wel het duel met Kelly in zijn voordeel besloten. De zeventiende plaats is een solide resultaat maar daar moeten we natuurlijk wel stappen gaan maken.

We rijden zeker niet mee voor spek en bonen en waren vandaag in het gevecht voor het podium, ik denk dat we daar heel trots op mogen zijn. Mijn felicitaties aan Bo Bendsneyder voor het behalen van zijn eerste podiumfinish in de Moto2 klasse, hij reed een geweldige laatste ronde en heeft dit resultaat verdiend.”

Fieten Olie Racing GP keert nu terug naar Europese bodem waar over twee weken het seizoen wordt hervat. In het weekend van 28 t/m 30 april wordt de Spaanse Grand Prix verreden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto, het vierde raceweekend van 2023.