Baltus scoort punten in seizoensopener in Portugal, Van den Goorbergh geveld door ziekte

Baltus scoort punten in seizoensopener in Portugal, Van den Goorbergh geveld door ziekte

Barry Baltus is zondagmiddag als twaalfde geëindigd in de Moto2 race op het Autódromo Internacional do Algarve waarmee hij vier WK punten scoorde. Zonta van den Goorbergh haalde de finish niet omdat hij kampte met meerdere gezondheidsklachten.

Baltus verloor een aantal plaatsen bij de start maar wist deze al gauw weer goed te maken in de openingsfase. Meteen schoof de Belgische coureur op naar een positie in de top vijftien waarbij hij halverwege de race zelfs meestreed voor een plaats in de top tien. Uiteindelijk kwam de achttienjarige coureur als twaalfde over de streep en scoorde hij daarmee vier punten voor Fieten Olie Racing GP.

Van den Goorbergh was allesbehalve fit maar ging toch van start in de negentien ronde tellende Moto2 race in Portimão. De Nederlander leverde een aantal plaatsen in bij de start maar wist meerdere coureurs achter zich te houden. In de veertiende ronde werd het de zeventienjarige coureur te veel en besloot hij zijn machine de pits in te rijden.

Barry Baltus – P12: “Het was geen slechte dag vandaag maar toch ben ik een beetje teleurgesteld want ik had meer verwacht. Ik had moeite om andere rijders te passeren, maar ons tempo was best goed. We beginnen het seizoen met vier punten op zak en we moeten zo doorgaan. Over het algemeen was het een goed weekend waarin we ons potentieel hebben laten zien. Het was erg belangrijk voor mij om de race uit te rijden en wat punten te scoren. Nu kijken we naar de Grand Prix van Argentinië, het wordt de eerste keer daar voor mij dus een nieuw circuit om te leren.”

Zonta van den Goorbergh – DNF: “Ik ben uiteraard niet blij met hoe vandaag is verlopen, er was gewoon geen andere uitweg meer. Ik ben de hele week ziek geweest en het leek alleen maar erger te worden. Gisteravond begon ik met hoesten en daar had ik vandaag op de motor ook last van. Ik zag dat er nog negen ronden te rijden waren en ik zat in een groepje dat streed voor een positie buiten de punten, dus dat was niet iets waar ik risico voor wilde nemen. Het tempo was heel laag en ik reed dan ook niet zoals ik wilde. Dat heeft me doen besluiten om binnen te komen, iets dat ik nog nooit eerder in m’n carrière heb hoeven doen. Ik heb het in ieder geval geprobeerd, ook al voelde ik me ontzettend slecht. Nu hoop ik een beetje te kunnen herstellen en dan moeten we in Argentinië maar zien hoe het daar gaat.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was een goed begin van het seizoen hier in Portimão, met beide rijders hebben we laten zien dat de snelheid er zeker in zit. Barry heeft vandaag een goede race gereden en de eerste punten gescoord, daar zijn we uiteraard heel blij mee. Hij leek mee te kunnen in de strijd voor de achtste plaats maar een aantal jongens om hem heen hadden toch nog een tweede adem aan het eind van de race. Hoe dan ook een goede race en daar kunnen we op bouwen.

Voor Zonta is het ontzettend jammer dat hij al de hele week ziek is. Op zaterdag wist hij heel knap naar Q2 te komen maar vandaag was het simpelweg niet te doen. Respect dat hij het geprobeerd heeft, nu is het te hopen dat hij de komende dagen kan opknappen en er in Argentinië fitter bij staat. Het team heeft keihard gewerkt de laatste dagen en daar ben ik trots op, de kop is eraf en nu is het op naar de volgende.”

Na een druk schema van vijf testdagen en de eerste Grand Prix van 2023 is er nog geen rust voor Fieten Olie Racing GP. Het team reist maandag af naar Argentinië om daar komend weekend de tweede Grand Prix van het jaar te verrijden op Termas de Río Hondo.