Baltus en Van den Goorbergh laten snelheid zien met Q2 optredens in Portimão

Baltus en Van den Goorbergh laten snelheid zien met Q2 optredens in Portimão

In de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op het Autódromo Internacional do Algarve heeft Barry Baltus zaterdagmiddag de vijftiende rondetijd gereden, Zonta van den Goorbergh kwalificeerde zich als achttiende. Beide Fieten Olie Racing GP coureurs wisten het maximale er niet uit te halen vanwege een crash in Q2.

De eerste Grand Prix van 2023 begon met twee vrije trainingen op vrijdag in Portimão. Barry Baltus eindigde de dag als veertiende maar kon zijn tempo van de test nog niet helemaal vinden, Zonta van den Goorbergh was niet volledig fit maar wist ondanks dat alsnog de 23e rondetijd te rijden.

De omstandigheden waren op zaterdag beter en met een zesde tijd in de derde training wist Baltus een plaats in Q2 veilig te stellen. Van den Goorbergh voelde zich nog steeds ziek maar reed meteen meer dan een seconde van zijn tijd van vrijdag, toch was het niet genoeg en moest hij deelnemen aan Q1. Daarin reed de Nederlander een indrukwekkende tweede tijd en mocht hij zich aansluiten bij de overige zeventien snelste Moto2 coureurs.

Beide coureurs begonnen goed aan de tweede kwalificatiesessie maar een crash zorgde er in beide gevallen voor dat het maximale resultaat op zaterdag niet behaald werd. Toch is de uitgangspositie niet slecht met Baltus op de vijftiende plaats en Van den Goorbergh op P18 die er zondagmiddag allebei alles aan zullen doen om het nieuwe seizoen op een zo goed mogelijke manier te beginnen.

Barry Baltus – P15: “In het algemeen was het een goede dag vandaag. We werden zesde in de derde training met een zeer goede ronde, waardoor we meteen door konden naar Q2. Onze strategie was om één keer te stoppen en een bandenwissel te doen en daarna maakte ik een klein foutje. Ik denk dat we op de tweede of derde rij hadden kunnen staan. Het is geen groot drama, we hebben laten zien dat de snelheid er is. Nu kijken we naar morgen, ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede race kunnen rijden.”

Zonta van den Goorbergh – P18: “Ik ben op zich best wel blij met hoe vandaag is verlopen. Vanochtend konden we helaas niet direct naar Q2 vanwege twee valpartijen, allebei door een hobbel in twee hele snelle ronden. Daarna kon ik in Q1 meerdere snelle ronden rijden en ging ik eigenlijk best wel comfortabel naar Q2. Toen ik in Q2 naar buiten ging voelde ik me al niet helemaal geweldig en ik maakte in de out-lap en de eerste ronde veel fouten. Vervolgens ging het fout in de eerste bocht van de tweede ronde, vooral omdat ik me fysiek niet goed voelde. Dat is heel jammer want er had denk ik best wel een top tien kwalificatie ingezeten, veel van de jongens die ik in Q1 achter me hield stonden nu voor me. Het is nu afwachten hoe het vanavond en morgenochtend gaat, dan zullen we zien hoe de race van morgen gaat verlopen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Na gisteren was het vandaag toch wel een hele goede dag voor ons. Barry had vanochtend een geweldige positie in de derde training en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor Q2. Zonta was vanochtend ook heel goed maar hij had twee onfortuinlijke crashes, ondanks dat kwam hij toch via Q1 naar Q2 wat hij ontzettend goed heeft gedaan. Dan ga je Q2 in met hoge verwachtingen, helaas liep dat toch even anders. Uiteindelijk is dat nou eenmaal de sport die we beoefenen, het is bijna niet te voorspellen. Barry en Zonta gingen beiden onderuit maar ik heb veel vertrouwen in de race van morgen. We weten waartoe we in staat zijn dus ik heb er een goed gevoel over.”

De Moto2 race over 23 ronden gaat zondagmiddag om 12:15 lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd van start. Let op: van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in.