Baltus kwalificeert zich op tweede startrij in Jerez, Van den Goorbergh zeventiende

Barry Baltus heeft zich zaterdagmiddag als zesde gekwalificeerd in de Moto2 klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De Belg behaalde daarmee zijn beste kwalificatieresultaat van zijn carrière. Zonta van den Goorbergh wist via Q1 ook een plaats in Q2 te bemachtigen en noteerde daarin de zeventiende tijd.

Fieten Olie Racing GP is sterk begonnen aan de Grand Prix van Spanje op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Op vrijdag, onder zeer warme omstandigheden noteerde Barry Baltus de negende tijd terwijl Zonta van den Goorbergh de dag als negentiende afsloot. Zaterdagochtend werd onder koelere omstandigheden bepaald welke coureurs er rechtstreeks naar Q2 konden gaan en met een dertiende tijd stelde Baltus zich zeker van een plaats. Van den Goorbergh werd twintigste maar kwam minder dan twee tienden tekort op een plekje in Q2.

Dat betekende dat de zeventienjarige coureur van start moest gaan in Q1. De Nederlander reed daarin een keurige derde tijd waardoor hij zich bij zijn teamgenoot en de rest van de snelste Moto2 coureurs kon voegen in Q2. In de tweede kwalificatiesessie wist Baltus zich met een 1’41.570 als zesde te kwalificeren, zijn beste resultaat tot dusver. Van den Goorbergh reed een 1’42.071 en eindigde daarmee als zeventiende, echter zou hij met zijn tijd van Q1 op de veertiende plaats hebben gestaan.

Het Fieten Olie Racing GP team kwam daardoor uitstekend voor de dag op een circuit waar alle coureurs en teams ontzettend veel ervaring hebben.

Barry Baltus – P6: “Vandaag heb ik mijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe behaald. Vanmorgen waren de tijden echt krap maar ik voelde me al behoorlijk goed. Vervolgens voelde ik me in de kwalificatie nog beter en met de tweede band kon ik er alles in één ronde uithalen. Het was moeilijk maar het voelde goed. Morgen is de race en we moeten onze focus houden want ik verwacht dat er veel crashes zullen zijn met de hoge baantemperatuur. Ik ben blij met vandaag en blij dat we op een goede manier zijn verdergegaan na Austin.”

Zonta van den Goorbergh – P17: “Ik denk dat we blij moeten zijn met hoe vandaag is verlopen. We gingen helaas niet meteen door naar Q2, ik denk dat dat mogelijk was want ons tempo was goed en het leek er lange tijd ook op dat dat zou gebeuren. Ik wist die ene snelle ronde niet aan elkaar te knopen waardoor we net iets tekortkwamen.

In Q1 ging ik als eerste naar buiten en reed ik een aantal sterke ronden in m’n eentje, dat was goed genoeg om naar Q2 te gaan en daar waren we blij mee. In Q2 ging ik pas in de tweede helft van de sessie de baan op, opnieuw helemaal alleen. Mijn eerste drie ronden waren niet perfect dus probeerde ik het op het laatst nog een keer, helaas verloor ik toen de achterkant en moest ik die ronde ook afbreken. Er had een plaats in de top vijftien ingezeten maar we starten morgen vanaf P17, we gaan er alles aan doen om vanaf daar een mooi resultaat te behalen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was een super kwalificatie voor beide rijders, het hele weekend zit de snelheid er bij beiden al in. In de derde training zat Zonta heel dichtbij een plaats in Q2 maar hij heeft ’s middags een heel knappe prestatie geleverd door via Q1 alsnog door te komen met een goede rondetijd.

Voor Barry was het zijn beste kwalificaties tot dusver, jammer genoeg lukte in Portimão en Austin niet wat hier wel lukte. De tweede startrij is voor ons een fantastisch resultaat. Morgen is natuurlijk weer een nieuwe dag maar we hebben een goede uitgangspositie, ik ben ontzettend trots op wat er vandaag is gepresteerd door het team.”

De Moto2 race over 21 ronden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat zondagmiddag om 13:15 uur van start.