Baltus en Van den Goorbergh beiden in Q2 tijdens sterke kwalificatiedag in Barcelona

Fieten Olie Racing GP heeft zich zaterdagmiddag als tiende gekwalificeerd met Barry Baltus en als zeventiende met Zonta van den Goorbergh voor de Grand Prix van Catalonië. Van den Goorbergh plaatste zich ’s ochtends rechtstreeks voor Q2 en noteerde in die sessie de zeventiende tijd, Baltus moest via Q1 komen en wist een knappe tiende rondetijd op de klok te zetten.

De Grand Prix van Catalonië op het Circuit de Barcelona-Catalunya is goed begonnen voor Fieten Olie Racing GP. Na een uitdagend begin op vrijdag in warme omstandigheden presteerden beide coureurs uitstekend op zaterdag. In de derde training op zaterdagochtend verzekerde Zonta van den Goorbergh zich voor het tweede weekend op rij van een rechtstreekse plaats in Q2. Barry Baltus had wat meer moeite met het rijden van een snelle rondetijd en moest daardoor naar Q1.

Daar wist de Belgische coureur goed met de druk om te gaan en alsnog een plaats in Q2 te bemachtigen. In de beslissende tweede kwalificatiesessie wist Baltus uiteindelijk de tiende rondetijd te rijden op slechts 0,330 seconde van pole position. Van den Goorbergh moest het noodgedwongen op de hard-compound achterband doen maar wist er alsnog de zeventiende tijd mee te rijden op slechts 0,894 seconde van de snelste tijd.

Barry Baltus – P10: “Over het geheel gezien was het geen geweldige dag maar de middag was goed. Vanochtend maakte ik een paar fouten en in mijn snelste ronde draaide ik het gas dicht. Dat was een fout van mijn kant en de reden waarom we niet meteen doorgingen naar Q2. Toen moesten we naar Q1 en daar was het echt krap. We besloten om twee banden te gebruiken, wat een beetje een risico was, maar het lukte ons om door te dringen tot Q2. Mijn eerste twee ronden waren erg goed en dat bracht ons op de tiende plaats. Het was een hele goede ronde en we waren maar 0,3 seconde verwijderd van de pole, dus ik denk dat we morgen een goede race kunnen rijden. We moeten op de motor blijven zitten en proberen geen fouten te maken met de lage grip die we hier hebben. Het wordt een moeilijke race, maar ik denk dat we het wel aankunnen.”

Zonta van den Goorbergh – P17: “We begonnen de dag vanochtend goed met directe plaatsing voor Q2. Daar waren we heel tevreden mee omdat de verschillen heel klein zijn dit weekend. Helaas hadden we voor de kwalificatie alleen nog maar een harde band over, ondanks dat heb ik alles gegeven en mezelf op sommige gedeelten van het circuit verrast. Uiteindelijk zijn we op 0,9 seconde van pole position geëindigd, dat is niet slecht maar daarmee staan we niet waar ik gehoopt had te staan. Nu is het alle focus op de race en hopen we morgen een goed resultaat te behalen.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We hebben een hele goede dag gehad vandaag in Barcelona. Zonta presteerde vanochtend uitstekend in de derde training en ging net als in Oostenrijk meteen door naar Q2. Dat gaf hem en het team niet alleen een boost maar ook geruststelling want ook in Q1 wordt er ontzettend hard gereden en eindig je niet zomaar bij de eerste vier. Voor Barry was dat niet het geval want hij moest wel naar Q1 en proberen via daar naar Q2 te komen. Gelukkig lukte hem dat, ook al was het echt extreem close.

Uiteindelijk stonden we met beide coureurs in Q2 maar dan wordt dat wel een beetje een gok wat betreft de banden, ook is het van groot belang in welke groep je zit. Barry had een zeer goed tempo op de harde band maar dat kon hij helaas niet herhalen op de zachte band waardoor hij als tiende eindigde. Zonta had maar één band tot zijn beschikking en ondanks dat eindigde hij op minder dan 0,9 seconde van pole position. Voor beide rijders was het een goede dag en nu kijken we uit naar morgen. We zitten met allebei de coureurs en het team in een goed ritme dus ik ben benieuwd wat er morgen gaat gebeuren.”

De Moto2 race over 21 ronden op het Circuit de Barcelona-Catalunya gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.