Baltus behaalt twaalfde plaats in kwalificatie op Termas de Rio Hondo, Van den Goorbergh twintigste

Baltus behaalt twaalfde plaats in kwalificatie op Termas de Rio Hondo, Van den Goorbergh twintigste

Barry Baltus heeft zich zaterdagmiddag als twaalfde gekwalificeerd voor de Moto2 race op Termas de Rio Hondo in Argentinië. Teamgenoot Zonta van den Goorbergh zal zondagmiddag vanaf de twintigste plaats aan de race beginnen.

De tweede Grand Prix van het seizoen kende een lastig begin voor Fieten Olie Racing GP. De weersomstandigheden waren zowel op vrijdag als zaterdag wisselvallig waardoor de twee jonge coureurs niet hun gebruikelijke hoeveelheid ronden konden rijden. De vrijdag werd afgesloten met een dertiende rondetijd voor Baltus en een 24e rondetijd voor Van den Goorbergh.

Aangezien de derde vrije training op zaterdagochtend zo goed als nutteloos was voor de Moto2 klasse had Baltus daarmee een plaats in Q2 bemachtigd terwijl Van den Goorbergh naar Q1 moest.

De Nederlander kwam slechts 0,108 seconde tekort op een plaats in Q2 en zal de race van zondag moeten beginnen vanaf de twintigste plaats. Baltus kon zich goed meten met de snelste Moto2 coureurs en eindigde uiteindelijk als twaalfde, zijn beste kwalificatieresultaat van het jaar.

Barry Baltus – P12: “Het was een vreemde dag vanwege de weersomstandigheden. In de ochtend hebben we eigenlijk niet gereden waardoor we direct de kwalificatie in moesten. Uiteindelijk ging dat vrij goed met P12. We verbeterden onze rondetijd aanzienlijk en ook ons tempo was niet slecht. Ik kijk uit naar de race van morgen, voor de eerste keer op dit circuit hebben we het goed gedaan.”

Zonta van den Goorbergh – P20: “Vanochtend sloegen we de derde training over vanwege de omstandigheden van de baan, achteraf was dat misschien niet de beste keuze. Daardoor gingen we rechtstreeks de kwalificatie in en het begon toch weer een beetje te regenen, terwijl we verwachtten dat het droog zou blijven. Dat gooide wat roet in het eten.

In de eerste paar ronden van de kwalificatie was ik daardoor niet snel genoeg. Naarmate ik het tempo had gevonden en alleen kwam te rijden kwam ik uiteindelijk slechts 0,1 seconde tekort op een plaats in Q2. Dat betekent dat ik als twintigste op de grid sta en gezien de omstandigheden mogen we daar niet ontevreden mee zijn. Achteraf is het makkelijk praten maar er had dus wel meer ingezeten. Dat is een beetje zonde maar als we kijken naar gisteren stonden we er verder vanaf. Ik hoop er morgen hoe dan ook een mooie wedstrijd van te maken.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “Het was uiteindelijk een positieve dag voor beide coureurs. Het zag er vanochtend twijfelachtig uit met de weersomstandigheden en een half natte baan, waardoor de derde training deels in het water viel. Achteraf gezien was het misschien toch handig geweest als Zonta ook een paar ronden had gereden maar hij wist uiteindelijk sterk terug te komen in Q1. Helaas kwam hij net tekort op een plaats in Q2 maar hij liet zien dat dat zeker tot de mogelijkheden behoorde.

Barry was vanaf het begin in Q2 sterk, je zag dat een aantal andere coureurs in de slotfase met een nieuwe achterband hun rondetijd nog net iets verder wisten aan te scherpen. Dat is een gok en een risico, zeker gezien de omstandigheden dit weekend. P12 is zijn beste kwalificatie in de Moto2 klasse dus ik denk dat we daar heel tevreden mee mogen zijn. We zijn klaar voor de race van morgen.”

De race over 21 ronden gaat zondag om 12:15 uur lokale tijd, 17:15 uur Nederlandse tijd van start.