Monteur Roy van Hooren (18) sleutelt al sinds zijn elfde

In de aanloop naar de Dutch TT brengt NTS RW Racing GP dagelijks een interview of reportage om een kijkje achter de schermen te bieden. Vandaag: monteur Roy van Hooren (18) is de Beste motortechnicus van Nederland.

Hoe komt zo’n jonge jongen terecht in de Grand Prixs?

Roy van Hooren: “Van kleins af aan ben ik gek van motoren en brommers. Al vanaf mijn elfde ben ik als monteur betrokken geweest bij het Nederlands kampioenschap. Via Thomas en Jordy van Leeuwen, die uit dezelfde plaats komen als ik, kwam ik in contact met RW Racing GP. Zij hebben een balletje opgegooid, maar toen was ik 16 en nog te jong. Ik heb contact gehouden met het team en vorig jaar mocht ik mee naar de Sachsenring en Aragon, om te kijken wat ik er van vond, om sfeer te proeven en te helpen waar mogelijk. Dat beviel van beide kanten goed. Nu ben ik 18 en nu kon het wel.”

Wat doe je precies?

“Sinds het begin van het seizoen ben ik een van de monteurs in het team van Bo Bendsneyder. Onder leiding van crew chief Hans Spaan doe ik samen met mijn Spaanse collega Adria Requena – hij is de eerste monteur – het werk aan de NTS van Bo. Het is hard werken: je bent 160 dagen per jaar weg. Je levert veel in, maar ik doe het graag. Ik reis liever de hele wereld rond dan dat ik elke dag van 8 tot 5 voor een baas werk.”

190624 Roy van Hooren

NTS RW Racing GP wil niet alleen een springplank zijn voor talentvolle coureurs, maar ook voor monteurs. Je komt van het Drenthe College, waarmee RW Racing GP een samenwerking heeft gehad, waardoor een aantal jongens stage konden lopen bij het team. Was jij daar ook bij?

“Nee, want toen was ik nog niet ver genoeg met school. Ik ben nu net klaar met school, sinds een paar weken. Mijn stage heb ik gedaan bij Roteg Racing, waar ze me graag wilden houden. Daar werk ik nu ook tussen de Grand Prixs in.“

Het team heeft met jou de Beste motorfietstechnicus van Nederland in huis gehaald. Hoe ging dat?

“Dat was wel leuk. Alle scholen met een motorfietsopleiding mochten iemand sturen en het Drenthe College wilde graag dat ik ging. In zo’n wedstrijd moet je onder druk werken, net als bij een team. Je moet zeker zijn van je zaak en heel precies werken. Voor die competitie moesten we onder meer een remklauw reviseren en een onderhoudsbeurt uitvoeren.”

Wat zijn jouw ambities?

“Dit is mijn passie, ik vind het super om hier te zijn en dus ik wil hier wel in verder. Ik wil bij RW veel leren, veel ervaring opdoen en contacten leggen. En daarna zie ik wel weer.”