Baltus kwalificeert zich als zestiende voor Grand Prix van Valencia, Van den Goorbergh twintigste terwijl NTS terugkeert met wildcard

Fieten Olie Racing GP is goed begonnen aan de laatste Grand Prix van 2023 op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Barry Baltus kwalificeerde zich zaterdag als zestiende terwijl Zonta van den Goorbergh als twintigste eindigde, ondanks dat hij beschikte over een indrukwekkend racetempo. Het Nederlandse Grand Prix team staat dit weekend met drie machines aan de start aangezien Japanse chassisfabrikant en partner NTS een wildcard aangewezen heeft gekregen.

Het raceweekend op een zonnig Circuit Ricardo Tormo begon vrijdag goed voor Fieten Olie Racing GP. Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh zaten dicht bij de top veertien terwijl ook wildcard Héctor Garzó, rijdend op de nieuwste NTS machine, een sterk begin kende.

Zaterdagochtend werd in de derde training uiteindelijk bepaald wie er rechtstreeks door zou gaan naar Q2 en Baltus kwam presteerde sterk met een twaalfde rondetijd. Van den Goorbergh kwam slechts 0,029 seconde tekort op een plaats in Q2 waardoor hij zich samen met Garzó moest melden in Q1.

In deze Q1 sessie behoorde Van den Goorbergh tot de snelsten maar kon hij het net niet voor elkaar krijgen om een complete snelle ronde aan elkaar te rijgen. Met de zesde tijd staat hij uiteindelijk als twintigste gekwalificeerd op de grid, Garzó zal zijn wildcard optreden vanaf de 28e positie op de grid beginnen. Baltus zou later in Q2 de zestiende tijd noteren ondanks dat hij minder dan een seconde langzamer was dan pole position.

Barry Baltus – P16: “Het was vandaag opnieuw geen slechte dag voor ons. s Ochtends wisten we een plaats in Q2 te bemachtigen maar ‘s middags hadden we wat problemen in de kwalificatie. Het tempo is heel hoog maar ik denk dat we morgen in de race op deze manier door kunnen gaan. Ons ritme is goed en we zullen zien wat we kunnen doen, ik heb er vandaag erg van genoten.”

Zonta van den Goorbergh – P20: “Ik ben niet helemaal blij met hoe vandaag is verlopen, na een redelijk goede dag gisteren had ik er toch iets meer van verwacht. We begonnen vanochtend redelijk goed alleen kon ik niet rechtstreeks doorgaan naar Q2. Ik voelde dat ik daar de snelheid voor had maar door wat problemen met verkeer kon ik dat niet waarmaken. In Q1 besloten we alleen de baan op te gaan en ons eigen tempo te rijden maar het was niet goed genoeg. Ik maakte een paar foutjes, ook in mijn snelste ronde. Ik had verwacht dat het alsnog goed genoeg zou zijn voor een plaats in Q2 maar dat was niet het geval. Dat betekent dat we morgen vrij ver naar achteren staan op de grid. Hoe dan ook voel ik me goed en alles is nog mogelijk.”

Jarno Janssen – Fieten Olie Racing GP teammanager: “We hebben vandaag best wel een moeilijke kwalificatie gehad. We zijn snel en zitten binnen een paar honderdsten van waar we moeten staan, echter resulteert dat in de zestiende en twintigste plaats op de grid. Het zal morgen een heel moeilijke race worden maar ik ben ervan overtuigd dat we met beide rijders een mooi resultaat kunnen behalen. Laten we ervan uitgaan dat we morgen het seizoen mooi af kunnen sluiten en maandag fris en vol goede moed aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.”

Masahiro Namatame – NTS directeur: “Helaas eindigde ons project in de Moto2 in 2021. Vanwege de pandemie was ik toen niet in staat om naar het circuit te komen. Nu zijn we terug op het circuit om het potentieel van onze motor te laten zien. Dit weekend in Valencia moeten we afmaken waar we tot eind 2021 mee bezig zijn geweest. Het maakt ons trots om hier weer te zijn. In de tussentijd hebben we nieuwe onderdelen voor de motor ontwikkeld en we denken dat de prestaties goed zijn. In 2021 was onze motor nog een ontwikkelingsmotor met allemaal Japanse onderdelen, zoals KYB-vering. Nu hebben we Öhlins-vering en Brembo-remmen, het enige verschil met wat de andere chassisfabrikanten gebruiken is het chassis zelf. Dit geeft ons een goede mogelijkheid om de prestaties van onze machine te vergelijken met die van de anderen op een gelijk speelveld. Tijdens de tests en de JuniorGP weekenden hebben we al indrukwekkende rondetijden gezien van Hector Garzó, ons doel dit weekend is om een punt te scoren.”

De Moto2 race over 22 ronden op het Circuit Ricardo Tormo gaat zondagmiddag om 13:15 uur van start.