Van den Goorbergh kwalificeert zich als 17e voor Italiaanse Grand Prix in Mugello, Baltus 20e

Het RW-Idrofoglia Racing GP team heeft zaterdag een uitdagende kwalificatiedag gehad op het Autodromo Internazionale del Mugello. Zonta van den Goorbergh wist via Q1 naar Q2 te komen en reed daarin de zeventiende rondetijd. Barry Baltus kwam minder dan twee tienden tekort op een plaats in Q2 en kwalificeerde zich daarmee als twintigste voor de Moto2 race op zondag.

Op een zonnig en warm Autodromo Internazionale del Mugello wordt dit weekend de Italiaanse Grand Prix verreden. Het weekend begon goed voor RW-Idrofoglia Racing GP met Barry Baltus die op vrijdag als zesde eindigde en Zonta van den Goorbergh die de eerste dag als zeventiende afsloot. Op zaterdagochtend werd uiteindelijk bepaald welke coureurs er rechtstreeks door konden naar Q2 maar in deze sessie stonden ze beiden niet in de top 14.

Dit betekende dat Van den Goorbergh en Baltus beiden deel moesten nemen aan Q1. De Nederlander reed daarin de vierde tijd en verzekerde zich daarmee alsnog van een plaats in Q2, Baltus kwam uiteindelijk naar de zesde tijd waardoor hij als twintigste op de grid staat. In Q2 kon Van den Goorbergh niet echt meer een vuist maken en reed hij de zeventiende rondetijd.

Zonta van den Goorbergh – P17: “We hebben het eerste doel van het weekend gehaald door in Q2 te komen. Dat moest weliswaar via Q1 gebeuren maar hoe dan ook is het gelukt. De tweede kwalificatiesessie verliep helaas niet helemaal zoals gepland en we hadden ook maar één band tot onze beschikking. Ik maakte een klein foutje in mijn snelle ronde en daarna was het lastig om die tijd nog te verbeteren. Het was zeker geen slechte dag maar we hebben net dat beetje extra laten liggen. Het doel voor morgen is om net zoals in Barcelona een goede wedstrijd te rijden en dan zien we wel wat er mogelijk is.”

Barry Baltus – P20: “Dit was zeker niet de kwalificatiesessie die ik had verwacht. Het was geen ramp maar we zijn er niet in geslaagd om naar Q2 te gaan, dus dat is een beetje teleurstellend. In de ochtendsessie was mijn tempo niet zo slecht en ik reed ik vrij goed in m’n eentje. Nu moeten we iets vinden om ons gevoel morgen te verbeteren. We moeten naar voren zien te komen en vechten voor betere posities. Het wordt een lange race met deze voorband, maar we gaan vechten en dan zien we wel waar we eindigen.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “Het was een zware kwalificatie voor ons vandaag. Het is ongekend hoe snel de rondetijden vandaag waren ten opzichte van gisteren. Ondanks dat beide coureurs de snelheid hebben was het best lastig voor Zonta en Barry en we stonden dan ook in Q1. Zonta deed het geweldig in die sessie en wist door te gaan naar Q2. Barry redde het net niet en bleef steken op de zesde plaats.

Als je zoveel risico moet nemen in Q1 om een plek in Q2 te bemachtigen dan is het soms lastig om dat te herhalen in Q2. Je hebt dan ook nog maar één band over dus dan kun je niet helemaal het plan maken zoals je zou willen. Met P17 en P20 hebben we in Mugello nog best wel een goede uitgangspositie om een goed resultaat te behalen morgen. We moeten zorgen dat we met beide rijders in de punten eindigen en dan denk ik dat we met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op deze race en vooruit kunnen kijken op de race in Assen.”

De Moto2 race over 19 ronden op het Autodromo Internazionale del Mugello gaat zondagmiddag om 12:15 uur van start.