Tweede en derde startrij voor RW-Idrofoglia Racing GP na kwalificatie in Qatar

RW-Idrofoglia Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh hebben zich zaterdag verzekerd van een startplaats op respectievelijk de tweede en derde startrij voor de Grand Prix van Qatar. De Belgische coureur kwalificeerde zich als zesde op het Lusail International Circuit terwijl de Nederlander uiteindelijk de negende startpositie opeiste.

Het eerste Grand Prix weekend van 2024 begon vrijdagmiddag op een zonnig Lusail International Circuit in Qatar goed voor RW-Idrofoglia Racing GP. Terwijl Zonta van den Goorbergh meteen de tweede rondetijd op de klok zette liet ook Barry Baltus een sterk tempo zien in de eerste sessie van de dag. Opmerkelijk genoeg begon het ’s avonds flink te regenen waardoor besloten werd om – gezien de zonnige weersvoorspellingen voor de rest van het weekend – niet te rijden.

Zaterdagmiddag was Van den Goorbergh opnieuw zeer snel op een zonnige baan en verzekerde hij zich met overtuiging van een rechtstreekse plaats in Q2. Baltus viel net buiten de boot en moest naar Q1. Echter was de Belg snel genoeg om alsnog verder te mogen naar de tweede kwalificatiesessie om zich daar te mengen in de strijd voor pole position.

Met een zesde plaats wist Baltus zijn beste kwalificatieresultaat in de Moto2 klasse te evenaren terwijl Van den Goorbergh na een valpartij de tiende tijd op de klok zette. Later zou een penalty voor een andere rijder ervoor zorgen dat de Nederlander opschoof naar de negende positie waardoor RW-Idrofoglia Racing GP zich van startplaatsen op de tweede en derde rij heeft verzekerd.

Barry Baltus – P6: “”Het was vandaag best een goede dag voor ons. We hadden een beetje pech dat we na de training op de 15e plaats eindigden waardoor we naar Q1 moesten. Maar omdat we vrijdagavond niet hadden gereden vanwege de regen was het goed om deze extra sessie te hebben om wat meer ronden te rijden. Het lukte ons om door te gaan naar Q2 en daarna hebben we het goed gedaan door ons als zesde te kwalificeren. Morgen is een ander verhaal en met de nieuwe banden zal het voor iedereen een andere ervaring zijn, dus we zullen zien wat we kunnen doen.”

Zonta van den Goorbergh – P9: “Ik ben behoorlijk teleurgesteld na deze kwalificatie want er had meer ingezeten. Dat is erg jammer maar het resultaat is natuurlijk zeker niet rampzalig. Helaas ging ik onderuit, ik moest uitwijken voor een andere rijder en daardoor week ik iets van mijn lijn af. Ik verloor de voorkant en kwam ten val, daarna duurde het lang voordat ik de motor terug kon krijgen naar de pitbox. Ik kon uiteindelijk weer de baan op en ging nog sneller dan voor de crash. Er was wat verwarring omtrent de resterende tijd van de sessie waardoor ik mijn laatste ronde misliep maar dat is niet meer te veranderen. Morgen is het weer een nieuwe dag en dan worden de punten verdeeld. We weten dat we snel kunnen zijn dus ik kijk uit naar de race.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We kunnen zeker zeggen dat we een heel goed begin hebben gehad dit weekend. Vanaf vrijdagmiddag zijn we sterk en dat hebben we gelukkig ook kunnen bewijzen in de kwalificatie. De kleine valpartij van Zonta in Q2 was natuurlijk niet ideaal maar gelukkig heeft hij zich vervolgens goed kunnen herpakken. De negende positie geeft uiteindelijk toch een beetje een dubbel gevoel omdat ik denk dat hij zeker op de eerste twee rijen had kunnen staan. Barry heeft zichzelf heel goed herpakt na een lastige vrijdag, hij heeft het geweldig gedaan in de kwalificatie met een zesde plaats. De tweede en derde startrij is een hele goede uitgangspositie voor de race, ook al gaat het een hele zware uitdaging worden.”

De Moto2 race over achttien ronden op het Lusail International Circuit gaat zondag om 18:15 uur lokale tijd, 16:15 uur Nederlandse tijd van start.