Steven Odendaal: Ik begon met een enorme achterstand

In de aanloop naar de Dutch TT brengt NTS RW Racing GP dagelijks een interview of reportage om een kijkje achter de schermen te bieden. Vandaag: Steven Odendaal.

De start van het seizoen was niet gemakkelijk voor Steven Odendaal. Een relatief eenvoudige blessure pakte gemeen uit. De Zuid-Afrikaan miste de tests en de eerste paar races en moest vanuit een forse achterstand opnieuw beginnen.

“Kijken naar de race in Qatar vanuit een ziekenhuisbed in Barcelona was niet de beste start van het seizoen”, zegt Odendaal. “Erg frustrerend om daar niet te zijn en iemand anders op mijn fiets te zien. Een teen breken was niet het probleem. Het was geen ernstige breuk, maar toen raakte het geïnfecteerd. Ik kreeg antibiotica, maar het was de verkeerde. De bacterie zat in de 10 procent-zone die niet door dit type antibiotica werd gecoverd. Tegen de tijd dat ik de juiste medicatie kreeg, was het kwaad al geschied. Bij de IRTA-test kwamen ze erachter dat het bot aangetast was.”

Het duurde drie operaties voordat Odendaal weer op de been was. Het heeft hem drie races gekost. “Door een blessure ga je piekeren. Ik was angstig, boos, humeurig. Ik wilde meedoen, maar dat lukte niet. Natuurlijk maakte ik me zorgen over mijn toekomst, want ik zag mijn vervanger punten pakken en goed werk leveren. Maar ik kon het niet veranderen, dus het was nutteloos om me zorgen te maken. Ik probeerde de onrust te gebruiken om weer fit te worden en trainde zo veel mogelijk ondanks de beperkingen van de blessure. Na de tweede operatie ben ik onmiddellijk begonnen met trainen, hoewel ik anderhalf week later nog een operatie moest ondergaan. Ik wilde zo fit mogelijk zijn tegen de tijd dat ik weer op de motor kon stappen.”

Pas in Jerez – de vierde race van het jaar – begon Steven Odendaal aan zijn seizoen, maar de weg om terug op niveau te komen, was moeilijk. Hij was nog niet zo gewend aan de nieuwe fiets en nieuwe regels, zoals het kwalificatiesysteem, als de rest van het veld. “Het kost meer energie om terug te komen in het ritme na het missen van zoveel kilometers en waardevolle tijd op het circuit”, legt Odendaal uit. “Ik begon met een enorme achterstand. Het is alsof je vanuit de pitlane begint terwijl de rest van het veld al door de eerste bochten gaat. Ik moest het pakket leren begrijpen, want de machine is behoorlijk veranderd en de Triumph-motor is veel anders dan de Honda. Het voelt gemakkelijker om te rijden, minder fysiek, maar ik heb moeite om een ​​setting te vinden die bij mijn stijl past. ”

Hoewel het moeizaam gaat, is Odendaal positief over het vinden van de oplossingen. “Het is misschien te ambitieus, maar ik zie mezelf op het podium in Australië. Ik heb me daar altijd sterk gevoeld. Ik realiseer me dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar vorig jaar hadden we ook een lange weg met de geheel nieuwe NTS en dat is uiteindelijk ook heel goed afgelopen.”

Meer over Steven Odendaal