RW-Idrofoglia Racing GP begint aan Europese tour met het klassieke Jerez als eerste stop

Aankomend weekend wordt de vierde Grand Prix van 2024 verreden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto in Zuid-Spanje. Het is een zeer bekende baan voor nagenoeg iedereen in de MotoGP paddock waardoor het een uitdaging zal worden om het verschil te maken.

Het 4,42 kilometer lange Circuito de Jerez – Ángel Nieto is al sinds 1987 een vaste waarde op de Grand Prix kalender. Met langzame en snelle bochten linksaf en rechtsaf, gemengd met twee rechte stukken en een aantal harde rempunten, heeft het Zuid-Spaanse circuit vrijwel alles. Zoals de onderlinge verhoudingen in Jerez zijn geeft vaak ook een goed beeld voor de rest van het seizoen.

Niet alleen het circuit zelf maar ook de omgeving van Andalusië maakt het één van de favorieten voor niet alleen coureurs en teams maar ook voor grote aantallen fans, uit binnen- en buitenland.

Na een moeizaam Grand Prix weekend in de Verenigde Staten zal het voor Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh zaak zijn om weer de aansluiting met de top tien te vinden in de Moto2 klasse. Gezien de ruime ervaring die vrijwel alle coureurs en teams in Jerez hebben zal dat zeker niet eenvoudig zijn maar de coureurs en het Nederlandse Grand Prix team hebben meerdere malen zien dat dat tot de mogelijkheden behoort.

Barry Baltus: “Het raceweekend in Jerez is altijd speciaal voor mij. Daar hadden we onze pre-season test en daar heb ik, net als bijna iedereen, veel gereden. Dat betekent dat iedereen snel zal zijn, dus we moeten vanaf het begin van het weekend goed starten. Ik rijd graag in Jerez maar we moeten kijken wat er mogelijk is. Na het weekend in Austin moeten we weer vanaf nul beginnen, ik kijk ernaar uit om vrijdag van start te gaan.”

Zonta van den Goorbergh: “We keren weer terug naar Europa voor het Europese gedeelte van het seizoen. We gaan naar Jerez en dat is een circuit dat iedereen goed kent, in het begin van het jaar hebben we daar een test gehad. Dat verliep toen goed dus met dat gevoel zullen we vrijdag ook beginnen. Het is een nieuw raceweekend en het biedt nieuwe kansen om onszelf te laten zien.”

Jarno Janssen – RW-Idrofoglia Racing GP teammanager: “We gaan ons alweer opmaken voor de vierde Grand Prix van het seizoen in Jerez, een circuit dat we allemaal heel goed kennen en dus voor ons ook bekend terrein is. De wintertest daar verliep heel positief, beide coureurs waren toen snel. In de afgelopen wedstrijden hadden we het heel zwaar, met name tijdens de race, en dat is iets dat we niet echt voorzien hadden. We zijn druk geweest met het analyseren van die races en hopen dat we iets kunnen vinden zodat we hier sterker aan de start verschijnen. Hoe dan ook kijk ik positief uit naar wat dit weekend gaat komen.”

Het weekend begint met een vrije training op vrijdagochtend waarna ’s middags de eerste officiële training verreden wordt. Vervolgens vindt op zaterdagochtend de tweede officiële training plaats waarna het duidelijk is welke coureurs er aan Q1 of aan Q2 moeten deelnemen. De kwalificatie begint ’s middags om 13:45 uur met de race over 21 ronden die zondagmiddag om 12:15 uur van start gaat.