Moeilijke tweede dag in Japan door regen

De Moto2 heeft nog maar weinig natte sessies gehad in 2019 en voor Jesko Raffin was het helemaal de eerste keer op een natte baan met de NTS. De Zwitser maakte zich de omstandigheden snel eigen en reed in QP1 naar de achtste plaats, wat hem de 22ste plaats op de startgrid voor zondag opleverde. Bo Bendsneyder was in FP3 snel in de stromende regen, maar een crash aan het einde van die sessie werkte door in QP1. De Nederlander kwam tot de dertiende plaats in QP1, waardoor hij vanaf een teleurstellende 27ste plaats aan de race begint.

De omstandigheden in QP1 waren lastig. In tegenstelling tot de derde vrije training was het niet meer door- en doornat, maar droogde het asfalt van de TwinRing in Motegi lichtjes op. Voor een enkeling was dat zelfs reden om aan het einde van de sessie een ronde op slicks te proberen, maar daarvoor was het echt nog te nat. De wisselende omstandigheden maakten het in elk geval niet gemakkelijker, zeker niet voor de rijders van NTS RW Racing GP die in de regen juist prima uit de voeten konden.

“We waren sterk in de regen”, constateerde teammanager Jarno Janssen. “Onze fiets is goed in die omstandigheden, dat hebben we al eerder gezien. Voor Jesko was het de eerste keer op de NTS in de regen, maar hij kon snel het vertrouwen opbouwen, wat resulteerde in een keurige dertiende plaats in de kwalificatie: bijna een seconde sneller dan in FP3.”

Bendsneyder reed in de vrije training constant rond de zesde, zevende plaats, totdat hij met 7 minuten op de klok crashte in bocht 3. “Het was een redelijk onschuldige crash”, vond Janssen, “maar wel eentje met een zekere uitwerking in de kwalificatie. Het resultaat is teleurstellend. Er had veel meer ingezeten. Een race vanaf de 27ste plaats zal niet gemakkelijk worden en we zullen heel wat stappen moeten maken, maar dan mogen we er toch wel met enig vertrouwen naar uitkijken.”

Bo Bendsneyder: “Het team heeft super werk geleverd door de motor weer helemaal in orde te krijgen na de crash in FP3. Het was een lange schuiver in bocht 3, met toch wel hier en daar wat schade. Ik moest in QP1 het gevoel weer zien terug te krijgen en dat was moeilijk op de opdrogende baan. Ik baal van het resultaat, maar gelukkig lijkt het morgen droog te blijven en ik denk dat dat nu beter is voor ons.”

Jesko Raffin: “Het was de eerste keer voor mij in natte omstandigheden, maar ik had een heel goed gevoel met de motor. FP3 hebben we gebruikt om vertrouwd te raken met de situatie en ons te focussen op de kwalificatie. In de veranderende omstandigheden was het lastig om een goede ronde neer te zetten zonder fouten, maar met een seconde sneller dan in FP3 ben ik wel tevreden. De 22ste plaats is niet waar ik blij mee ben, maar met een goede start moet het mogelijk zijn om een goed groepje terecht te komen en om de punten te knokken. We hebben nog wel wat werk te doen en dingen te proberen in de warmup.”