Bendsneyder mist de kans om voor punten te vechten

De Grand Prix van Catalonië was er één van ‘wat als’ voor NTS RW Racing GP. Bo Bendsneyder finishte de Moto2-race in Barcelona als 17de, maar wat als hij zaterdag een betere kwalificatie had gehad? Wat als hij een betere start had gehad? Natuurlijk is het geen garantie dat Bendsneyder dan wel punten had kunnen pakken, maar juist dat voedde het knagende gevoel van pijnlijk gemiste kansen. Dat gold niet voor Piotr Biesiekirski, die voor het eerst de finish van een Grand Prix haalde, als 21ste.

Bo Bendsneyder had een beroerde start van de race, vanaf de 28ste plaats. In de eerste ronde verloor hij zelfs nog een positie, die hij in de volgende ronden eerst moest goedmaken. Nadat hij een aantal rijders had kunnen inhalen, kwam de Nederlander in zijn ritme en ging zijn tempo gestaag omhoog, maar het gat met de groep die om punten vocht, was al te groot om te overbruggen.
“Het is heel jammer hoe het weekend zich aan de kant van Bo ontwikkelde na de veelbelovende eerste dag”, analyseert NTS RW Racing GP-teammanager Jarno Janssen. “Het is een complexe materie en we begrijpen niet echt wat er op zaterdag is gebeurd in vergelijking met vrijdag. Met een betere tweede dag had Bo voor de punten moeten kunnen vechten, want zijn tempo in de race was helemaal niet slecht. Maar zelfs vanaf de 28ste plaats had hij zich in de strijd om de punten moeten kunnen mengen, als hij een betere start had gehad.”
Na een crash tijdens zijn debuut in Misano, in de voorlaatste ronde, kon de jonge Piotr Biesiekirski in zijn tweede race wel de finish halen. Slechts een paar dagen na zijn negentiende verjaardag, was finishen als 21ste als een extra cadeautje voor de Poolse rijder, die ook in Le Mans Jesko Raffin zal vervangen.
Teammanager Janssen was blij dat Biesiekirski de race uitreed. “Piotr deed het dit weekend weer heel goed en boekte in elke sessie vooruitgang. Hij heeft een grote stap gemaakt ten opzichte van vorige week in Misano. Le Mans wordt een nieuw circuit voor hem, dus het zal daar misschien moeilijker voor hem zijn, maar aangezien hij beter aan de motor gewend is, ben ik ervan overtuigd dat hij de stijgende lijn ook in Frankrijk kan doortrekken.”

Bo Bendsneyder: “Ik had een goed gevoel met de motor, bijna zoals op vrijdag, dus het is echt jammer dat ik vanaf de 28ste plaats moest starten. Ik geef toe dat de start niet goed was. Ik trok een enorme wheelie en verloor de aansluiting op het rechte stuk. Pas na een paar ronden, toen de jongens voor me fouten begonnen te maken, kon ik ze inhalen. Vanaf dat moment kon ik een goed tempo rijden. De motor voelde goed aan in de race en ik hoop dat we dat gevoel voor Le Mans kunnen vasthouden en nu wel laten tellen.”

Piotr Biesiekirski: “Ik ben blij dat ik in mijn tweede Grand Prix de finish heb gehaald. Ik heb meer ervaring opgedaan en veel geleerd, maar ik ben nogal teleurgesteld over mijn tempo. Ik hoopte dichter bij de groep te eindigen. Helaas heb ik aan het begin van de race veel tijd verloren, waardoor het gat te groot werd. Ik voelde me het hele weekend erg prettig op de motor, maar verloor dat gevoel op de een of andere manier in de race, ook al hebben we de setup voor vandaag niet veranderd. Ik kon mijn draai gewoon niet vinden en elke keer dat ik probeerde te pushen, ging ik wijd. Ik wil het team bedanken voor hun werk en steun het hele weekend. Ik kan niet wachten op de volgende ronde in Le Mans.”