Hans Spaan

Technisch manager

Direct na zijn actieve racecarrière (1980 – 1994) waarin hij twee keer tweede en een keer derde werd in het wereldkampioenschap 125cc en maar liefst negen Grand Prix-overwinningen behaalde, ging Hans Spaan aan de slag als monteur. Met de Japanse coureur Haruchika Aoki werd hij wereldkampioen in 1995 en 1996. Met Luis Salom werd Spaan in 2012 tweede in het Moto3-kampioenschap. Hans Spaan werkte al in alle Grand Prix-klassen (125cc, 250cc, 500cc) aan diverse types en merken motoren. Bij RW Racing GP heeft hij de functie van technisch manager.

“Ik heb al zo veel coureurs zien komen en gaan… Met allemaal is het anders werken. Iedere nieuwe coureur moet je leren begrijpen, je moet leren luisteren naar wat hij bedoelt. De een is heel precies en duidelijk in wat hij vertelt, de ander zegt iets anders dan wat hij eigenlijk bedoelt. Je moet ook kijken naar wat de sterke punten van een coureur zijn en waarin hij minder goed is. Het duurt over het algemeen een paar wedstrijden voordat je elkaar goed kent en hebt leren begrijpen. Dat ik zelf op hoog niveau heb geracet is dan handig.

Het is de bedoeling dat ik mijn racekennis meer ga inzetten door vaker langs de baan te gaan kijken als dat nodig is, maar daar moet ook tijd voor zijn. We krijgen enorm veel data van de machine en dat moet verwerkt en gecommuniceerd worden.

Sinds ik begon als monteur is er veel veranderd. Vroeger kon je alles zelf doen. Dat kan ik nu ook nog wel, maar het mag niet meer. Dat vind ik soms wel eens jammer, want het scheelt niet alleen een hoop kosten, maar het is ook een uitdaging om zelf oplossingen te vinden. In de versnellingsbakken en de afstelling van de gearing is echter nog veel te winnen. Dat blijft een interessante uitdaging.”

Naam: Hans Spaan

Geboren: 24 december 1958 in Castricum

Beroep: Technisch manager RW Racing GP

Status: Getrouwd

Eerste GP: TT Assen 1980 (50cc)

Carrière: 9 GP-overwinningen, 2de in WK 125cc in 1989 en 1990